Mälestise nimi Saue mõisa peahoone, 18.saj.

Menetleja: Harjumaa nõunik, Heli Pappel

Eesti hilisbarokse (varaklassitsistlik elementidega) arhitektuuri parimaid näiteid.

Kirjeldus

2-korruseline, kivist, kõrge kelpkatusega kivihoone. Fassaadidekoor rikkalik. Väheeenduvaid risaliite piiritlevad all liseenid ja ülakorrusel pilastird. Peakorruse risaliitaknad kaunistab rikkalik stukkornament. Tagafassaadi risaliite markeerivad lamedad liseenid; peakorruse akende alused ehisplaadid rõhutavad rõhtsust. Mõlemas fassaadis kerkib maja kõrgest kelpkatusest keskrisaliidi laiune ärkelfrontoon. Tagafassaadi keskel oli varem neljale sambale toetuv rõdu. Interjööri teostuslik tase kõrge, anfilaadselt järgnevate ruumide seinad kaetud peeglite ja kunstmarmorist tahvlitega. Stukkdekooris valitsevad varaklassitsistlikud motiivid: ripp ornamendid, antiikprofiilidega medaljonid, girlandid, allegooriliste putostseenidega jahiembleemid. Kohati esineb rokokoolilk orvandimotiiv. Säilinud mitmed varaklassististlikud ahjud-kaminad.(EA; arh. mälestise pass,1983)

Ajalugu

Valminud u. 1775, kavandas arvatavalt arh. J.Scultz major F.H.v. Ferseni tellimusel. 1860. läks mõis von Stradbornide kätte, kes mõisa aga peale Eesti iseseisvussõda Eesti Vabariigile müüsid. Eesti Vabariik kinkis mõisa koos 50 hektari maaga Vabadussõja kangelasele Johannes Ermile. Venelaste okupatsiooniaastail oli mõisa käekäik kirju. Siin asusid: vanadekodu, kroonikute haigla, masinatraktorijaam, Eesti Põllumajandus Tehnika kontor (lasi 1980-ndate lõpus Saue mõisa Eesti Restauraatori poolt restaureerida), lasteaed, Saue linnavalitsus ja Saue linnavalitsusele kuuluva firma SAUREM kontori- ja tootmisruumid. 1995. aastal tagastati mõis Johannes Ermi tütrele, proua Elga Viilupile, kes omakorda müüs mõisa perekond Kriisale.

Leevendusi ei tehta