Mälestise nimi Karikas, Moskva, 1783 (hõbe, graveeritud, kullatud)
Mälestise vana number 11. III 22 k-15

Kunst, Materjal, Metall, Väärismetall, Objekt, Sakraalese, Rituaalese, Armulauatarve.

Mälestise tunnus

Ajaloolise ja kõrge kunstilise väärtusega sakraalese 18. sajandist. Eestis on 18 saj. hõbeesemeid vähe säilinud.

Kaitse alla võetud 04.08.1987. aastal.

Materjal: hõbe.
Tehnika: kohrutatud, kullatud osaliselt, graveeritud.
Autor, valmistamise koht: Fjodor Petrov, Moskva
Dateering: 1783. a.
Mõõtmed: kõrgus 20,5 cm, kupa läbim. 8,8 cm, jalami läbim. 13,7 cm
Märgid (meistrimärgid): Karika huuläärel ja jalami serval on märgid: proovimeistri märk С.Б/1783 ja Püha Jüri (Moskva linnamärk) ning hõbedameister Ф.П ja А.О/В
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Meister on Fjodor Petrov, kes tegiutses Moskvas 1760-1789, oldermann A.O/B(?) võib olla Moskvas tegutsenud tundmatu oldermann ajavahemikus 1777-1789. Silmapaistvalt kõrge kunstiväärtusega karikas. Karika kupa osas on ažuurne ristlilliku mustriline kaunistus, milles on ovaalsed neli medaljoni graveeritud kujutistega: Kristus, kaheksaotsaline rist koos Kristuse piinariistadega, Jumalaema ja Ristija Johannes. Karika huulääre all jookseb lainjas graveeritud tekst. Jalamit kaunistavad põimitud girlandid koos nelja medaljoniga. Kogu kujundus on nõtke ja rikkaliku vormikeelega kõrgetasemelise teostusega, harmooniline kunstilist eesmärki ning usulisi vajadusi silmas pidav tervik. Eesti kontekstis ikonograafiliselt huvitav näide. Karikal olev eenduv dekoor on hõbedane ja ülejäänud osad ning karika kupa sisemine pool on olnud kullatud. Karika tüvese keskosas on olnud märgid, mis on sedavõrd kulunud, et on muutunud loetamatuteks. Mari-Liis Paaver, kunstiteadlane.