Mälestise nimi Karikas, Moskva, 1785 (hõbe, graveeritud, kullatud)
Mälestise vana number 11. III 22 k-16

Menetleja: vallasmälestiste ja muuseumikogude inspektor, Kadri Tael

Kunst, Materjal, Metall, Väärismetall, Objekt, Sakraalese, Rituaalese, Armulauatarve.

Mälestise tunnus

Ajaloolise ja kõrge kunstilise väärtusega sakraalese 18. sajandist. Eestis on 18 saj. hõbeesemeid vähe säilinud.

Kaitse alla võetud 04.08.1987. aastal.

Materjal: hõbe.
Tehnika: kohrutatud, kullatud, graveeritud.
Autor, valmistamise koht: Moskva
Dateering: 1785. a.
Mõõtmed: kõrgus 20,5 cm, kupa läbim. 9,6 cm, jalami läbim. 13,5 cm
Märgid (meistrimärgid): Karika huuläärel ja jalami serval on märgid: proovimeistri märk A.B/1785 ja Püha Jüri (Moskva linnamärk) ning hõbedameister P.M/П ja oldermanni märk (kaks korda) А.О/П
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Oldermann A.O/Π võib olla ajavahemikul 1784-1807 või 1775-1804 Moskvas tegutsenud tundmatu oldermann. Silmapaistvalt kõrge kunstiväärtusega karikas. Karika kupa osas on graveeritud ovaalsed neli medaljoni kujutistega: Kristus, kaheksaotsaline rist koos Kristuse piinariistadega, Jumalaema ja Ristija Johannes. Karika jalamit kaunistavad neli graveeritud medaljoni, meenutmaks Krsituse kannatusi enne ristisurma. Kogu kujundus on kõrgetasemelise teostusega, harmooniline kunstilist eesmärki ning usulisi vajadusi silmas pidav tervik. Eesti kontekstis ikonograafiliselt huvitav näide. Karika tüvese keskosas on olnud märgid, mis on sedavõrd kulunud, et on muutunud loetamatuteks. Mari-Liis Paaver, kunstiteadlane.