Mälestise nimi Vasalemma mõisa park, 19.-20. saj

Inspektor: Muinsuskaitseameti Harjumaa vaneminspektor, Silja Konsa

Vabakujundusliku pargi tüüpiline näide

Mälestise kirjeldus

Vasalemma jõe ääres paiknev mõisapark pärineb 19 s. lõpust. Varasem 19.s. I poolel rajatud park asus praegusest edelas aida taga, kuid on põhiosas metsistunud või hävinud.
Tänane Vasalemma park ei ole maastikus kuigi hästi märgatav.
Säilinud on peatee, mis algab väravast ja viib sujuva kaarega paraadtrepi ette. Hoone vasakule küljele jääv puistuosa on suletud iseloomuga.
Mõisa tagaaed on tänasel päeval väikeste regulaarsete sugemetega. Siin on keskteljelt alguse saav jalutustee pinkide ja püsilillepeenardega. Jalutusteed on siin olnud võimalikult käänulised. Tagaaias on varasematel aegadel asunud ka tiik, mis algselt oli loodusliku kujuga hiljem kiviääristusega, nüüdseks on see likvideeritud. 20 sajandi alguses olid siin ka peenrad, mille eesmärk oli neljale perepojale töökasvatust õpetada. Nüüd piirab tagaaeda hariliku kuuse ridaistutus.
19.s. keskel rajatud vana õunapuuaed ja puukool asusud härrastemajast läänes. Praegune vilajpuuaed on rajatud 1950- ndate alguses.
Park ei ole kuigi liigirikkas, domineerivad pärnad, jalakad, saared, vahtrad, kuused.("Vasalemma mõisa ajalooline õiend", VRV, 1978)

Mälestise ajalugu

Heakorrastuse, teederajamise ja ka puude istutamisega tehti algust juba 19. I poolel. Ka vana puukool rajati 19.s. keskel. Praegune vabakujunduslik park on rajatud 19.s. lõpul.

Lisatud skeemil.

Meedia

eestielu.ee (Vasalemma Valla Infoleht) 17.03.2014, artikkel "FOTO: Vasalemma mõisa pargist läks kaduma teokujuline skulptuur"