Mälestise nimi Viimsi mõisa piirdemüür, 19.-20.saj.

Menetleja: Muinsuskaitseameti Harjumaa vaneminspektor, Silja Konsa

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Rajatis, Piire väravaga, Ehitiste liigid, Rajatis, Piire, Piire väravaga, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mõisaansamblisse kuuluv piirdemüüri iseloomulik näide.

Kirjeldus

Kõrge paekivist piirdemüür, pikkus ca 25 m. Nelinurksed kontraforssidega väravapostid krohvitud. Algne värav ei ole säilinud, praegune ebasobiv.

Ajalugu

Ajalooürikutes mainitakse Viimsi mõisa esmakordselt 1471, mil selle majapidamine kuulus Pirita kloostrile. 1877 müüdi mõisakompleks Peterburi õllevabrikandile, hoone praegune historitsistlik väliskujundus langeb sellesse perioodi. Alates 1919 oli riigimõis, peale 1923 omanikuks kindral Laidoner. 1944-94 oli NSVL sideüksuse käsutuses. Piirdemüür pärit 19-20. sajandist.

Mälestise kaitsevööndiks on 50 m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist või piirist arvates.