Mälestise nimi Viimsi mõisa valitsejamaja, piimaköök, 19.-20.saj.

Menetleja: Muinsuskaitseameti Harjumaa vaneminspektor, Silja Konsa

Märksõna(14)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Valitsejamaja, Tootmishoone, Meierei, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Valitsejamaja, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Viimsi mõisa valitsejamaja on piirkonna olulise tähtsusega mõisaansambli vanim hoone, mis iseloomustab mõisa tööliste ajastuomast eluolu.

Mälestise kirjeldus

Valitsejamaja on ristkülikukujulise põhiplaaniga ja kõrge poolkelpkatusega, keldriga ja mansardkorrusega krohvitud paekiviehitis. Hoone on lihtsa ilma dekoorita kesktelje suhtes sümmeetrilise fassaadiga. Valitsejamaja keskosas on säilinud suur mantelkorsten, keldris on silindervõlvid. 1924. aastal läbi viidud hoonete hindamise protokollidest on teada, et valitsejamaja juurdeehituses oli piimaköök ja kojamehe eluruum. Ehitis on paekivist krohvitud lubjasegu peal. Kuna valitsejamaja ja piimaköök ei olnud aastaid kasutuses, siis hävisid enamus ehitusaegseid detaile ja osa konstruktsioone. 2009. aastal aga hooned restaureeriti ning võeti kasutusse elumajana.

Mälestis asub Harju maakonnas, Viimsis, Viimsi mõisa härrastemaja vahetus läheduses.

Mälestise ajalugu

Viimsi mõisa hoonestuse ehitusloost on teada, et kivist hoonestuse rajamisega mõisakompleksis alustati 18. sajandi teisel poolel ning 19. sajandi esimeseks kolmandikuks oli ansambel välja kujunenud. 1856. aastal mõisat tabanud tulekahju tagajärjel hävis härrastemaja, kuid järgnevatel aastatel püstitati uus historitsistliku ilmega peahoone. 1875. aasta mõisaansambli situatsiooniplaanil märgitakse mõisakompleksi hoonete hulgas ka valitsejamaja.

Allikad

Pantelejev, Aleksander (2002). Harju maakond, Viimsi mõis. Viimsi mõisa valitsejamaja ja piimaköök. Muinsuskaitse eritingimused. Tallinn. Muinsuskaitseameti arhiiv A-4968
Harju maakond, Viimsi mõis. Ajalooline õiend. Tallinn, 1992. Muinsuskaitseameti digiteeritud arhivaal A-2904