Mälestise nimi Viimsi mõisa abihoone 2, 19.-20.saj.

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Abihoone, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Abihoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Mälestis on piirkonna olulise tähtsusega mõisa abihoone iseloomulik näide, mis annab aimu mõisa ajastuomasest tööst ja eluolust.

Hoone on kivikatusega, krohvitud ja värvitud. Fassaadi ilmestavad neli vintskappi.

Abihoone asub Harju maakonnas, Viimsis, Viimsi mõisa härrastemaja vahetus läheduses.

Ajalugu

Viimsi mõisa hoonestuse ehitusloost on teada, et kivist hoonestuse rajamisega mõisakompleksis alustati 18. sajandi teisel poolel ning 19. sajandi esimeseks kolmandikuks oli ansambel välja kujunenud. 1856. aastal mõisat tabanud tulekahju tagajärjel hävis härrastemaja, kuid järgnevatel aastatel püstitati uus historitsistliku ilmega peahoone. 1875. aasta mõisaansambli situatsiooniplaanil märgitakse mõisakompleksi hoonete hulgas ka mitmeid abihooneid.

Allikad

Harju maakond, Viimsi mõis. Ajalooline õiend. Tallinn, 1992. Muinsuskaitseameti digiteeritud arhivaal A-2904