Mälestise nimi Laevavrakk "Stella"

Menetleja: Allveearheoloogia nõunik, Maili Roio

Veealune mälestis.

Mälestise tunnus

Laevavrakk, tema last ja muu sisu koos arheoloogilise ja loodusliku kontekstiga, kirjalikud allikad.

Mälestise kirjeldus

Laeva „Stella” vrakk on vaatamata hukkumisasjaoludele hästi säilinud koos oma pardarelvastusega. Laevavrakk on kaetud võrkudega.

Laevavrakk paikneb Naissaarest põhjas umbes 60 meetri sügavusel.

Mälestise ajalugu

Aurik ja kaubalaev „Stella” ehitati 1889. aastal Saksamaal „Flensburger Schiffbau-Gesellschaft” poolt. Laeva pikkus 47,22 meetrit, laius 7,79 meetrit, veeväljasurve 700 t.
Alates 1915. aasta maist Tsaari-Venemaa miinitraaler nr 6. Hukkus miinikaitse lõhkelaengutel Naissaarest põhja pool 22.08.1915 (Eesti Meremuuseumi vrakiregister).
Kaubalaev „Stella” vraki leidis Rootsi mereväe uurimislaev Ocean Surveyor 1994. aastal. Vrakk identifitseeriti Eesti Meremuuseumi poolt 1996. aastal.