Mälestise nimi Miiniristleja Kazanets vrakk
Mälestise liik arheoloogiamälestis, veealune mälestis

Menetleja: Allveearheoloogia nõunik, Maili Roio

Veealune mälestis.

Mälestise tunnus

Laevavrakk, tema last ja muu sisu koos arheoloogilise ja loodusliku kontekstiga, kirjalikud allikad. Laevavrakk „Kazanets” kujutab endast väärtuslikku ajalooallikat 20. sajandi alguse Läti laevaehitusest ja I maailmasõja merelahinguist.

Laeva „Kazanets” vrakk on vaatamata hukkumisasjaoludele hästi säilinud koos oma pardarelvadega.

Laevavrakk paikneb Osmussaare lähistel.

Ajalugu

Ehitati 1904–06 Riias, tehases „Lange & Sohn”. D=732 t, L=73,18 m, B=7,21 m, H=3,35 m. Jõuseadmeks 2 aurumasinat koguvõimsusega 6686 hj, kiirus 25,6 sõlme. Relvastuseks kaks 75 mm, üks 40 mm ja üks 37 mm kahur ning kaks 457 mm torpeedoaparaati. Meeskond 79 inimest. 1916. aasta 28. oktoobril konvoeeris „Kazanets” koos hävitajaga „Ukraina” transpordilaeva „Habarovsk” Hari kurgust Tallinna. Kell 11.45 ennelõunal tabas Osmussaare lähedal laeva paremat parrast keskosas Saksa allveelaevalt UC-27 lastud torpeedo. „Kazanets” murdus pooleks ja uppus; hukkus 45 meest, pääses 34 (vt M. Õun 2006-2007. Laevavrakid Eesti territoriaalmeres. Ajalooline ekspertiis (ERA.5025.2.8432).
Laevavrakk leiti 1994. aastal Kaido Peremehe (Tuukritööde OÜ) poolt.