Mälestise nimi Ühepuupaat
Mälestise liik arheoloogiamälestis, veealune mälestis

Menetleja: Allveearheoloogia nõunik, Maili Roio

Veealune mälestis.

Mälestise tunnus

Ajaloolise ja arheoloogilise väärtusega paat ja selle osad, sisevete paadiehitustraditsiooni kandja.

Kirjeldus

Paat on säilinud 4,3 meetri pikkuselt, laius vööriosas 0,43 meetrit, ahtripoolses osas 0,31 meetrit. Aluse vöör on 0,28 meetrit kõrge, parraste maksimaalne kõrgus 0,18 meetrit. Paadi kere on halvemini säilinud ahtripoolses osas. Paat oli ehitatud männipuidust.

Paat asub Kiruvere järve idapoolses osas, umbes 2 meetri sügavuses vees.

Ajalugu

Avastatud 2007. aasta kevadel arheoloog Kristin Ilvese poolt juhitud arheoloogiliste välitööde käigus Kiruvere järve idakaldalt (vt Ilves K., Heamägi, C. 2007. En insjö av många – om pålkonstruktioner och tillhörande traditioner i Estland. Marinarkeologisk Tidskrift 2-3: 8-10; Ilves, K. 2009. Aruanne arheoloogilistest töödest Kiruvere järvel 2007-2008. Uppsala. (Käsikiri Muinsuskaitseameti arhiivis).
Paat paiknes kalda ääres kaldajoonega enam vähem risti, osaliselt veest väljas. 2007. aasta juunis dokumenteeriti alus in situ ja võeti dateerimise eesmärgil ühepuupaadist puiduproov. Paat dateeriti radiosüsiniku meetodil 1400-1450 AD.
Säilimise tagamiseks uputati paat Muinsuskaitseameti tellimusel Tuukritööde OÜ poolt 2008. aasta lõpus.

Ilves, K. 2009. Aruanne arheoloogilistest töödest Kiruvere järvel 2007-2008.
Läänelaid, A. 2009. Aruanne Kiruvere ühepuupaadi puiduproovi dendrokronoloogilisest uurimisest.