Mälestise nimi Toompea linnuse ringmüüri ja konsooltornide säilmed, 13.-16.saj.

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Eero Kangor

Märksõna(12)

Ehitised, Kompleksid, Militaarkompleks, Linnus, Ordulinnus, Ehitiste liigid, Kindlustus, Linnus, Ordulinnus, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1521-1710.

Tegemist on suurepärase näitega keskaegsest linnusest.

Mälestise kirjeldus

Keskaja lõpus oli Toompea linnuse ringmüür ligikaudu 950 m pikk, selles oli üks väravatorn, 4 maast tõusvat torni ning 8 konsooltorni. Ringmüür oli 1,3 kuni 2 meetrit paks ning keskmiselt 7,5 meetrit kõrge. Käesolevaks hetkeks on säilinud osaliselt paekivist ringmüür ja mõned konsooltornide kandekonsoolid.

Mälestise ajalugu

Toompea linnus on rajatud kõrgendikul asunud muinaseestlaste linnuse kohale 1219. aastal taanlaste poolt. 13. sajandil, Mõõgavendade ordu ajal, püstitati kivist müüridega linnus. 14. sajandi II veerandil, Liivi ordu valdustes, alustati linnuse rekonstrueerimist. Tööde käigus nihutati linnuse läänemüür oma praegusele kohale ja uus peahoone kujundati konvendihoonena. 14. sajandi keskpaigas alustati lõunapoolse eelhoovi ringmüüri väljaehitust, mille nurkadesse ehitati kaks torni: Pikk Hermann ja Stür den Kerl. Järgnevatel sajanditel moderniseeriti veelgi linnust seoses tulirelvade kasutuselevõtuga. Ehitustööd lõppesid põhja- ja idatiiba kaitsva vallikraavi välisküljele püstitatud parkham müüriga ning zwinger tüüpi eelhooviga. 16. sajandil muutuvad tähtsamaks linnuse esindusfunktsioonid. Käesolevaks ajaks on linnusest säilinud tornid (Pikk Hermann, Landskrone ja Pilsticker), läänemüür ja põhjamüür.

- Pikk Herman läheb remonti