Close help

Mälestise koond lehelt saab tutvuda mälestise andmetega. Avada asukoha kaarti, mis tuleb Maa-aameti süsteemist. Vaadata ja avada pilte mälestise kohta.

Mälestise nimi Elamu
Mälestise registri number 29978
Mälestise tüüp Kinnismälestis
Mälestise liik ehitismälestis
Arvel 14.04.2009
Registreeritud 15.02.2010
X-koordinaat 427280.20
Y-koordinaat 6540822.85
Ava kaardil

Paikvaatlused(7)

Seisund: rahuldav

Paikvaatluse kuupäev: 05.12.22

Menetleja: Restaureerimisnõunik, Dan Lukas

Märksõna(6)

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus


-Erandlik elamuarhitektuuri näide Kärdlas: lameda kaldega katusekonstruktsioon, nivendiseinaga pööning.
- Algsete säilinud elementide olemasolu fassaadidel ja interjööris: fassaadidel rikkalik saelõikeline dekoor, profileeritud laudis, aknad koos piirdelaudadega. Interjööris profileeritud laudadest laed, laudpõrandad, puidust tahveluksed.
- Seotus üldtuntud isikutega : hoones tegutseb Eesti tuntud poetessi Ave Alavainu juhtimisel MTÜ Ave Vita. Elamu on koduks ka poetessile endale.
- Funktsiooni järjepidevus: hoone on algselt ehitatud elamuks ja hoolimata vahepealsetest muudest funktsioonidest on hoone tagasi saanud oma elamustaatuse.

Sisestatud: 05.05.2010.

Kirjeldus


Hoone tõuseb Kärdla vanemate puumajade hulgas esile oma rikkaliku, saelõike tehnikas valmistatud puitdekooriga ning meile ebatavalise katuse lahendusega. Hoonet katab suhteliselt lame plekk-katus. Hoone tänavapoolsel fassaadil on säilinud algne voodrilaudis, hoovi pool on see vahetatud kitsama ja lihtsama profiiliga laudise vastu.
Hoonel on säilinud kauni profileeringuga korstnapitsid.
Maja kõige silmapaistvamateks osadeks on aknad, mis hoone tänavapoolsetel fassaadidel on algsed, hoovipoolsed aknad on nõukogude ajal vahetatud uute ja lihtsama jaotusega akende vastu. Tänavafassaadi aknad, nende piirlauad ja puitdekoor on algsed ja hästi säilinud. Tähelepanu vääriv on hoone ehitamise ajast pärit trepikoda ülalt valgustav malmist katuseaken. Hoone sisemine ruumide jaotus on säilinud ilmselt algsena.
(T.Padu „Eksperdihinnang”)

Sisestatud: 05.05.2010.

Ajalugu


Kärdlas Tiigi tn 21 asuv, algselt elumajaks ehitatud puitmaja pärineb 20. saj algusest.
Maja algusaastatel on siin tegutsenud kauplus. Aastakümneid asus siin Kärdla kohtumaja. Viimased kümmekond aastat on majas tegutsenud MTÜ Ave Vita.

Sisestatud: 05.05.2010.

Kaitsevööndi ulatus


Vaata KKT lisa 1. mälestise asukoha skeem ja kaitsevööndi piirid

Sisestatud: 06.05.2010.