Mälestise nimi II maailmasõjas hukkunute ühishaud

Menetleja: Muinsuskaitseameti Põhja-Eesti järelevalveosakonna juhataja, Peeter Nork

Sõjategevuse käigus hukkunute matmispaik.

Kirjeldus

Ühishaual on tüüpprojekti järgi valmistatud dolomiidist mälestussammas – obelisk kolmeastmelisel alusel. Ülal keskel on sambal sisseraiutud ring ja selles väljaraiutud viisnurk. Samba allosas on tekst: "IGAVENE AU / KANGELASTELE, / KES ON / LANGENUD / LAHINGUIS MEIE / KODUMAA / VABADUSE JA / SÕLTUMATUSE / EEST". Samba tagaküljel on sama tekst vene keeles. Alusel on nii ees- kui ka tagaküljel sisseraiutud aastaarvud 1941–1945.

Ühishaud asub Heltermaa sadamast 0,3 km kaugusel Heltermaa–Kärdla maantee ääres (teest põhja pool).

Ajalugu

Ühishauda on maetud Heltermaa hõivamisel 2. oktoobril 1944. aastal hukkunud nõukogude sõdurid. 1957. aastal maeti ühishauda ümber 12 tundmatut sõdurit Heltermaa ümbrusest. Mälestussammas püstitati 1950. aastal.