Mälestise nimi Elamu Lossi plats 4, 17.-19.saj.

Inspektor: TLPA juhtivspetsialist, Henry Kuningas

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917, 1521-1710.

Toompeale iseloomuliku klassitsistliku fassaadilahendusega elamu näide.

Mälestise kirjeldus

Stiilne klassitsistlik elamu Toompea lossiplatsi ansamblis. Ehituse käigus anti majale kelpkatuse ja sümmeetrilise viie aknaga peafassaadi liigendavate liseenidega tollal moes olnud ilme. Hilisema ümberehitusena viidi hoone peauks selle praegusele kohale, fassaadi idaserva. 1825. aastal peafassaadi keskel asunud alt kinnine rõdu on asendatud neljale lihtsale toskaana sambale toetatud portikus-rõduga. Hoone siseplaneeringus domineerib suurejooneline hilisklassitsistlik trepikoda. Sellest perioodist pärineb ka enamik praegusest sisekujundusest (tahveluksed, lambriid, kahhelahjud).

Mälestise ajalugu

Lossi plats 4 elamu on ehitatud koos teiste väljakuäärsete hoonetega 18. sajandi teisel poolel. Seejuures säilitati 17. sajandil tõenäoliselt ehitusmeistrite Peter Kleeni ja Hinr. Forbergi poolt u aastail 1661-1665 ehitatud 1-korruselise keskse sissepääsuga elamu põhimõõtmed ja liigendus ning hoonele lisati II korrus. Erinevas mahus ümberehitusi on teostatud ka hilisemal ajal. 1711. aastal on hiljem kindralmajor W. A. v. Schippenbachile kuulunud elamus peatunud tsaar Peeter I koos abikaasaga.