Mälestise nimi Anetsi pukktuulik

Ehitised, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Veskihoone, Pukktuulik, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Anetsi pukktuulik on ajaloolise Leedri sumbküla sümbolobjekt. Viimase säilinud tuulikuna Leedri külas (varem oli neid vähemalt kuus tükki) täiendab Anetsi pukktuulik küla ajalooliste hoonete ja rajatiste ansamblit. Tuulik esindab tüüpilise Saaremaa pukktuuliku konstruktiivseid lahendusi, kuid on silmapaistev ebatüüpilise materjalikäsitluse (tuulikul on valtsplekk-katus ja krohvitud kivijalg) ja terviklikult säilinud sisseseade poolest.

Kirjeldus

Anetsi pukktuulik esindab tüüpilise Saaremaa pukktuuliku konstruktsioonilisi lahendusi: profileeritud murispuu otsad ja põlvepakud, laudise soonega murispuu, tiivavõlli paarid ja lühikesed kerediagonaalid, kere karkassi kandvad osad valmistatud tammest, välisseina ukse ja kotiluugi asetus kohakuti jms.
Tuuliku keskmisest jõukam omanik on ehitanud selle mõnevõrra uhkemana kui harilikud pukktuulikud – tuulikule on paigaldatud valtsplekist katus (esineb kuuel Saaremaa tuulikul) ja lubimördil laotud kõrge krohvitud kivijalg (esineb vaid kolmel Saaremaa tuulikul. Teised krohvitud jalaga tuulikud on varemetes ja ei ole mälestised).
Saaremaa tuulikule tüüpiline jahvatamismehhanism on terviklikult säilinud: veskikivid, suurratas ja värkel, pärss, jahukirst, ventilaator, liugraam, pilljalg ja pillid.

Tuulik on ehitatud 1898. aastal.
Suuremamahulised remonttööd tuulikul viidi läbi 1989. aastal, mille käigus asendati katusekate (paigaldati valtsplekk-katus) ning seinalaudis.

Vaata lisa 1. Mälestise asukoha skeem ja kaitsevööndi piirid.

Tuuliku taastamisest Leedri külaseltsi kodulehel: http://www.leedri.ee/Tuulikute-taastamisest