Mälestise nimi Välja-Aadu pukktuulik

Menetleja: Muinsuskaitseameti Saare maakonna vaneminspektor, Mihkel Koppel

Ehitised, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Veskihoone, Pukktuulik, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Välja-Aadu pukktuulik, mis on ehitatud 1900. a, on mitmete konstruktsiooniliste erilahendustega (pikad diagonaalid, eripärane katusekuju, raiutud klompidest põrand, hammas-sakk ornamendiga söömri alumine serv) ja haruldaste süvistatud purjelaevamaalingutega tuulik. Esindab tuulikutüüpi, mis on ajalooliselt kuulunud mitmele talule.

Kirjeldus

Tuuliku põlvpakkude otsad on profileeritud ning tuuliku ematala alumise klombi serva on lõigatud sikksakk muster (vt. foto 8). Nimetatud puulõike puhul on tegemist just Kõruse külale iseloomuliku oranmenteerimise variandiga. Sarnane muster on lõigatud ka kunagise Reinu talu tuuliku ematalasse (tänaseks on veskist säilinud vaid vare), samuti Sääde talu ematalasse.
Tuulik on jahvatanud vaid lihtjahu, st tuulikul puudub arenenud jahvatusmehhanism - jahukirst ventilaatori ja söeltega ning tangukastiga. Jahvatamisel tekkiv jahu langes otse mööda jahutoru tuuliku külgseinal olevasse jahukasti, kust see hiljem kotti roogiti. Jahude järelsortimist ja töötlust tuulikus sees ei toimunud. Tuulik esindab vanema traditsiooni Saaremaa pukktuulikut. Kohaliku külaelaniku andmetel oli algselt tegemist kolme pere ühise pukktuulikuga.

Ajalugu

Vanim ülesmärgitud aastaarv tuulikus on 1900 (murispuu sisepinnal tuuliku 2. korrusel), mis tõenäoliselt märgib tuuliku ehitusaastat. Tuulikusse on sisse lõigatud erinevatele detailidele lisaks veel järgmised daatumid: 1905; 1906; 1932; 1943 jt., mis tähistavad remontide toimumise aegu.

Vaata lisa 1. Mälestise asukoha skeem ja kaitsevööndi piirid.

1. Artikkel: "Muinsuskaitseamet tahab pukktuulikuid hävimisest päästa", Meie Maa 30.nov 2007