Mälestise nimi Sassi pukktuulik

Menetleja: Kinnismälestiste inspektor, Keidi Saks

Ehitised, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Veskihoone, Pukktuulik, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Sassi pukktuulik, mis on ehitatud 1911. a, on keskmiste keregabariitidega, peene detailitöötlusega, erandliku tuulekoluga tuulamissüsteemiga, autentsena säilinud Saaremaa pukktuulik, mis esindab uuemat, 20. saj alguse tuulikuehitustraditsiooni.

Kirjeldus

Tuuliku jahude sortimise mehhanism kuulub ülemineku tüüpi tuulamissüsteemi hulka, kus tuulamiseks kasutati loomulikku õhuliikumist läbi esiseinas oleva tuuleava ja salve all oleva tuulekasti (vt. foto 3). Kere konstruktsiooni juures on omapärased karkassi diagonaaltoed (titsid), mis oma kujult on kerge paindega.
Tuulikule on 1970ndatel paigaldatud eterniitkatus. Alles on üsna suur osa originaalseadmetest, mis on võimalik peale korrastamist juba restaureeritud tuulikusse tagasi paigaldada.

Asukoha kirjeldus

Sassi tuulik asub Võhma küla keskel, maanteest mõnisada meetrit läänepool Sassi taluhoonete taga põllu serval. Tuuliku vaadelavust piirab võsa.

Ajalugu

Tuulik on ehitatud 1911. aastal – märge söömril. Samuti leiab söömrilt tuuliku ehitusaegsed initsiaalid: M. B. Tuulikul pole suuremaid remonte teostatud ajast, mil tuulik 1950ndate lõplikult seisma jäi.

Vaata lisa 1. Mälestise asukoha skeem ja kaitsevööndi piirid.

1. Artikkel: "Muinsuskaitseamet tahab pukktuulikuid hävimisest päästa", Meie Maa 30.nov 2007