Mälestise nimi Elamu Rahukohtu t.1, 17.-20.saj.

Menetleja: TLPA juhtivspetsialist, Henry Kuningas

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917, 1521-1710.

Mälestise tunnus

Tallinna vanalinna kontekstis ajastule tüüpiline ja mitmete väärtuslike hoonedetailidega säilinud elamu.

Mälestise kirjeldus

Kompleks koosneb vähemasti neljast eri aegadel ehitatud omavahel kokku liidetud mahust. Neist vanim on krundi tagapiiri vastu paiknev klindiäärne hooneosa. 2-korruseline ümarportaali ja kahe väikse aknaga hoone on kaetud viilkatusega. Aja jooksul on alumine korrus muutunud poolkeldrikorruseks, mistõõtu näib hoone esifassaadilt 1-korruseline. Lihtsa liigendamata fassaadi keskosa ette on 19. sajandi teisel poolel ehitatud väike tuulekoda koos ovaalse neogooti aknaga tiibukse kohal. Läänefassaadil on säilinud Toompea ringmüüri sadultorni kandekaarte keskkonsool. Põhiplaan on ruudulähedane, keskel eraldub ruudukujuliselt keskmise võlviku mahus lõunapoolne osa, mõlemal korrusel on ristvõlvlaed. Lääneseina pool on piklik kolme võlvikuga ruum, praegu kergete vaheseintega tükeldatud. 19. sajandi teise poole ümberkujundust iseloomustab värviliste klaasidega neogooti siseaken ning praegu värvikihtidega kaetud maalitud lillornamendid võlvidel. 18. sajandil aidana kasutatud hoone on ehitatud hiljem ümber korteriteks. Kõige vanema hooneosaga liitub lõunasuunal piklik kõrge barokse katusega 1-korruseline hoonemaht, mis omakorda on vahehoone kaudu ühendatud Rahukohtu tänava ja Kiriku põiktänava nurgal paikneva kõrge kolmnurkviilu ja viilualuse väljaehitatud katusekorrusega põhimahus 2-korruselise hoonemahuga. Esifassaadi keskmes paikneb historitsistlik liseenide ja voluutidega dolomiidist raidportaal. Rahukohtu tänava poolne fassaad koosneb kahest osast, millest tasgumise juures on kasutatud läbi kahe korruse ulatuvaid kolossaalpilastreid. Nii Lossi platsi kui Rahukohtu tänava poolses kujunduses domineerivad korrapärase paigutusega klassitsistlikud aknaavad. Hoovi viib tänavalt lihtne kolmnurkfrontooniga värav.

Mälestise ajalugu

Kompleks koosneb mitmest eri perioodidel ehitatud hoonest. Neist kõige vanem on klindi serval paiknev hoone, mis tõenäoliselt oli oma preagusel kujul olemas juba 1683. aastal.
18. sajandil kasutati hoonet aidana, hiljem ehitati hoonesse korterid. Teised krundil paiknevad hooned on hilisemad. Kompleksi täiendati kuni 20. sajandini.

Männisalu, M. Elamu Rahukohtu tänav 1. [www] http://www.eestigiid.ee/?CatID=167 (16.02.2015)