Mälestise nimi Vainu talu tuulik

Menetleja: Kinnismälestiste inspektor, Keidi Saks

Ehitised, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Veskihoone, Tuulik, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Vainu tuulik, ehitatud 1920.-1930. aastatel, on miniatuurne, lõhatud raudkivist hollandi tüüpi tuulik. Tegu on nii mõõtmetelt kui materjalikasutuselt haruldase, kõige väiksema hollandi tüüpi tuulikuga Eestis. Hoone on säilinud autentsena, ümberehitusteta, kuid sisseseadeta.

Kirjeldus

Tuulik on oma mõõtmetelt erakordselt väike ja mahutab interjööris ainult 1 paari veskikive. Tuuliku siseruum on üsna identne “peaga tuulikutega”, kus pukktuuliku mehhanism on kohandatud hollandi tüüpi keeratava tuulikupea tarbeks andes ainult värklile pikkust juurde. Ometi ei ole tegemist kivist “peaga tuulikuga”, kuna väliselt vastab tuulik 100% hollandi tuuliku tunnustele. Tuulikul on galerii, kaks paari galeriiuksi, suured uksed 1. korrusel ja paadikujuline pea (levinud kõikidel Saaremaa hollandi tuulikutel). Tuuldepööri mehhanism on olnud arvatavasti pööriratta või käsivintsi abil. Mehhanismid ei ole säilinud.

Asukoha kirjeldus

Haapsu Vainu tuulikukehand paikneb Orissaare vallas Orissaare-Leisi maantee ääres Haapsu külas Vainu maaüksusel, mis on kaetud männiharvendikuga. Tuulikukehand asub maanteest 33m lõuna pool kõrgemal
kruusasel mäeseljal ja on tänu harvendatud metsale maanteelt vaadeldav.

Ajalugu

Tuulik on ehitatud arvatavasti 20. sajandi alguses 1920-1930. aastatel ühe talu tarbeks, nagu see on tüüpiline
hollandi tuulikutele Saaremaal. Tuulik ehitati selliselt, et see kestaks igavesti - raudkivist seintega ja tammepuust vahelaetaladega.

Vaata lisa 1. Mälestise asukoha skeem ja kaitsevööndi piirid.

Meie Maa 15.01.2014, Arvi Tapveri artikkel "Riik võttis viis Saare tuulikut kaitse alla"