Mälestise nimi Elamu Rahukohtu 4 hooviansambliga, 17.-20.saj.

Inspektor: TLPA juhtivspetsialist, Henry Kuningas

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Elamukompleks, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917, 1521-1710.

Mälestise tunnus

Tallinna vanalinna kontekstis ajastule tüüpiline aadliku linnaelamu, mis moodustab tervikliku ansambli kõrvalhoonetega.

Mälestise kirjeldus

Piklikul, ebakorrapärase kujuga krundil asub Toompeale iseloomulik maa-aadli linnamaja koos kõrvalhoonetega. 2-korruselise paekiviseinte ja kõrge S-kividest kelpkatusega peahoone fassaad on suunatud hoovi poole, läänepoolne ots paikneb aga tänava joonel. Baroksete mõõtmetega hoone keskosas on algselt asunud mantelkorsten, mille müürimassiiv on säilinud. Hoone fassaadid on peaaegu liigendamata. Esifassaadi keskel eendub väike hilisklassitsistlik eeskoda, mis on tõenäoliselt lisatud 1842. aasta ümberehituse käigus. Elamu all on kelder, millest hoone läänepoolses otsas on kaks ristvõlvidega ruumi, neist teine kesksambaga. Ülejäänud kelder on silindervõlvidega. Keldris kapitaalseintega määratud ristkülikulähedase põhiplaan kordub peaaegu täpselt mõlemal elukorrusel, kusjuures esindusruumid on maja läänepoolses otsas, saal teisel korrusel. Peahoonega liitub kirdenurgas kvadraatse põhiplaaniga 2-korruseline tiibhoone. Ansambli ülejäänud hoonestus on 1-korruseline. Kunagised tallid, tõllakuurid, teenijate-kutsarite korterid jm. asetsevad kaarjalt krundi lõunaosas. Rahukohtu tänava poolsel tänavajoonel asuva madala elamu kujundus on esinduslikult klassitsistlik. Elamu fassaadi keskel on vähe-eenduv rustikaga risaliit, millel kolmnurkfrontoon. Profileeritud räästakarniisilt kerkib kõrge S-kividest kelpkatus. Välisuksel varaklassitsistlik dekoor. Teise kõrvalhoone fassaad avaneb Toom-Rüütli tänava joonele. Lühikese fassaadi keskel on seinapinnast eenduv sihvakas, hästiproportsioneeritud risaliit, mille keskel sadulkaarse sillusega ukseava. Kahel pool sissekäiku on kõrged baasi ja kapiteelidega liseenid. Kõrvalhoonete algset plaanilahendust ja sisekujundust on 20. sajandil tugevalt muudetud.

Mälestise ajalugu

17. sajandi lõpust pärineva elamukompleks, mis kuulus 18.-20. sajandi alguseni Fockide aandlisuguvõsale. Täna asub ansambli peahoones Iiri suursaadiku residents ja kõrvalhoones Hollandi suursaatkond.

Männisalu, M. Elamu Rahukohtu tänav 4. [www] http://www.eestigiid.ee/?CatID=167 (16.02.2015)