Mälestise nimi Aadlielamu

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1918-1939.

Mälestise tunnus

Väikelinnas asuva klassitsistliku aadlielamu silmapaistev näide, säilinud on hoone algupärane välisilme ja osaliselt teda ümbritsev park
Hoone omab domineerivat tähtsust Haapsalu Piiskopilinnusest lõunasse jääva linnaruumi kujundamisel
Arh A. Perna poolt kavandatud haigla siselahendus. Maakonnahaigla ruumijaotus on suures osas säilinud algsena, kaasa arvatud osa interjööri detaile: trepp, siseuksed.
Hoone omab tähtsust Haapsalu kuurordi arengus. Hoones elasid 19. saj teisel poolel Haapsalus tervist parandamas käinud Vene tsaari õukondlased.

Kirjeldus

Hoone on esinduslik, keskosas kahekorruseline, ühekorruseliste tiibehitustega klassitsistlik kiviehitis. Tänavapoolset fassaadi ilmestab peasissepääsu esise trepimademe kohal asuv puidust välisseintega, neljakandilistele sammastele toetuv, avarate akendega veranda. Algselt oli verandaakende klaasijaotus rombikujulise mustriga. Tagafassaadi keskosas asuv kahekorruseline veranda on hilisemat päritolu, algselt oli sellel kohal lahtine rõdu. Maja katab katusekivist kattega kelpkatus. Esifassaadi liigendavad dekoratiivsed sambad, pilastrid ja tiibadel kaarja ülaosaga nišid. Lisaks kahele põhikorrusele on hoone keskosas kasutusele võetud ka pööningukorrus. Omaaegse krahvilossi ajalooliselt üheks hinnatavamaks osaks on hoone keskosa all asuv viiest silindervõlviga ja kahest ristvõlviga ruumist koosnev kelder. Arvatavalt on neis ruumes paiknenud lossi köök.
Erinevalt hoone välisilmest, mis on üldjoontes säilinud algupärasena, kaotasid hoone interjöörid oma esinduslikkuse I maailmasõja aegu, mil maja kasutati sõdurite majutamiseks ning lõplikult 1920dail haiglaks ümberehitamise käigus. Ainsa De la Gardie aegse interjöörielemendina on säilinud trepihalli esimese korruse maleruuduline, mustadest ja valgetest marmorplaatidest põrand. Samas on ehituslooliselt väärtuslik ka arhitekt A. Perna poolt projekteeritud ning umbes seitsekümmend aastat järjepidevalt kasutuses olnud haigla siselahendus. Ilmselt on arh Perna poolt kavandatud hoone keskosas asuv, kolme korrust ühendav esinduslik, tumedaks peitsitud puidust keerdastmetega trepp ja trepihalli avanevad, samuti tumedatoonilisest puidust tahveluksed.
(T.Padu "Eksperdihinnang")

Asukoha kirjeldus

Hoone asub Haapsalu piiskopilinnuse SO nurgast u 60m kaugusel kagus, linnust ümbritseva vallikraavi veeres kulgeva Vaba tn lõunapoolses servas.

Ajalugu

Ajaloolise aadlielamu näol on tegemist ühe Haapsalu vanima hoonega, mis praegu kuulub SA Läänemaa Haigla hoonetekompleksi. Aastatuhande vahetusel viidi kõik meditsiiniteenused vanast hoonest üle samas kõrval asuvasse uude haiglakorpusesse ning vana haiglahoone konserveeriti selle edasimüümiseks eravaldusesse. Nüüdseks on sõlmitud uued kokkulepped ning ajalooline hoone läheb tagasi SA Lääne Maakonnahaigla valdusesse. Hoone kohandatakse õendus - ja hooldusravi tarbeks.
Aadlielamu näol on tegemist Haapsalu kui 19.sajandi ühe Eesti omanäolisema kuurordilinna silmapaistva ajaloolise esindushoonega, mis on tuntud kui De la Gardie krahviloss. Pidulik-sümmeetrilise välisilmega hoone on valminud 19. sajandi algupoolel 1830-1833, Karl Magnus Claus De la Gardie tellimusel.
Krahvi majanduslikul toel ehitati Haapsalusse linna ka esimene mudaravila.
Aadlielamus on 19.sajandil arvukalt tollase vene kõrgaadli esindajaid oma suvepuhkust veetnud s.h. vene keiserlik perekond.
Lääne maavalitsus ostis krahvi järeltulijalt aadlielamu 1925 haigemaja tarbeks. Aadlielamu siseruumid kohandati arhitekt A. Perna projekti järgi 1926-1927 ümber maakonnahaigla jaoks.

Mälestis asub Haapsalu vanalinna muinsuskaitseala kaitsevööndis.