Mälestise nimi Ait Aida t 3, 1692. a, 1823. a, 1974.-1980. a

Menetleja: Inventeerija, Triin Talk

Märksõna(9)

Ehitised, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Ait, Magasiait, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1940-1991, 1521-1710.

Tüüpiline läbi sajandite kujunenud aidahoone näide Tallinna vanalinnas.

Mälestise kirjeldus

Kolmekorruselise kelpkatusega paekivist viljaaida fassaadid on sümmeetrilised. Hoone esifassaadil on kolm ümarkaarset raidportaali, millest kahe äärmise kohal on sama kujundusega kaubaluukide avad koos katusepinnast eenduvate vintskappidega. Neid ümbritsev seinapind on liigendatud neljakandiliste aknaavade ja kitsaste tuulutuspiludega. Tagafassaad on esifassaadile sarnase kujundusega, ainult seinapinnas on rohkem avasid ja keskmise portaali kohal on samuti vintskapiga lõppev kaubaluukide rida. Nii esi- kui tagafassaadi kõikidel avadel on raidkiviraamistus. Peafassaadi taga asub hoone keskosas aidahoone korruseid ühendav keerdtrepp. Hoone esimese- ja kolmanda korruse ristvõlve toetavad massiivsed sambad. Teise korruse palklaed on hiljem tugevdatud uute tugikaartega. Samaaegselt paigaldati hoonele ka uue katusekonstruktsiooniga katus. Alumiste korruste algselt ühtne kahelööviline ruum on jagatud vaheseintega kaheks.

Mälestise ajalugu

Samal krundil asunud nunnakloostri puuviljaaia omanikud vahetusid mitmel korral, kuni 1692. aastal ostis krundi Tallinna raehärra Diedrich Reime, kes ehitas aastatel 1692-1695 krundile aida. 1737. aastal võeti aidahoone riigi kasutusse. 1944. aasta märtsipommitamises hävis aida katus ja osa kolmanda korruse võlvidest, mis korrastati aastatel 1954-1955. Aastatel 1976-1980 kohandati endine aidahoone Tarbekunstimuuseumiks.

Allikad

ENSV Ehituskomitee arhitektuurimälestiste kaitse inspektsioon.(1982) Arhitektuurimälestise pass.[www]