Mälestise nimi Elamu Dunkri t.6 väravahoonega, 15.-20.saj.

Menetleja: TLPA juhtivspetsialist, Henry Kuningas

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Elamukompleks, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1711-1840, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Tallinna vanalinnale iseloomulik keskaegse ehituskehandiga ning hilisemate ümberehitustega kaupmeheelamu näide.

Mälestise kirjeldus

Tallinnale iseloomulikul keskaegsel kaupmeheelamul on hoonetüübile omane kolmnurkse viiluga kitsas fassaad, millega lääneküljel liitub väiksem samuti kolmnurkse viiluga väravahoone. Paekivist seinte ja sokliosaga kaupmeheelamul on kolm korrust ja katusekorrus. Hoonete fassaadid on säilinud ümberehitatud kujul, seda eeskätt alumises osas. Fassaadide kujundus on lihtne. Fassaadikujunduses on varasemalt kasutatud halli värvi. Elamu taga asub väike ristkülikukujuline siseõu, mida piiravad kolmest küljest hooned. Siseõue tagumiseks piirdeks on paekivist müür.

Mälestise ajalugu

Varaseimad andmed kinnistu kohta pärinevad 1362. aastast, kui seal asus „Soesti“ nimeline kõrts. 1388. ja 1400. aastal on mainitud kinnistul paiknevat kivist elamuhoonet koos väikese aidaga ning 1536. aastal elamut koos väikemajaga. Olulisemad ümberehitused toimusid 18. sajandil.

Allikad

Tallinna Arhitektuuri Mälestusmärkide Kaitse Inspektsiooni teaduslik-tehniline Arhiiv. Kaitsetoimik. Vana-Tooma 6. Tallinna Kultuuriväärtuste Ameti arhiiv n3 1910.
ENSV Ehituskomitee Arhitektuurimälestiste Kaitse Inspektsioon. Arhitektuurimälestise pass. [www] http://register.muinas.ee/ftp/DIGI_2012/Passi%20Skaneerimised/Tallinn/B109.PDF (08.01.2015).