Mälestise nimi Elamu Kuninga t.1 hooviansambliga, 15., 19., 20.saj.

Menetleja: TLPA juhtivspetsialist, Henry Kuningas

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Elamukompleks, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1711-1840, 1841-1917.

Mälestise kirjeldus

Tallinnale iseloomulik kõrge kolmnurkviilu ja diele-dornse tüüpi plaanilahendusega jõuka kaupmehe elamu koos hooviansambliga. Fassaadil on säilinud katkeid portaali ja aknaavade põskedest, samuti kaubaluukide osi. Hoones on säilinud vintspalk köierattaga ja ainus gooti stiilis kamin Tallinnas. Nii tänavapoolsel kui õueviilul paiknevad kaubaluukide avad on kohandatud akendeks. Õue tagaosas on säilinud keskaegsete elamukomplekside seas ainulaadne kodukabel. Tänavafassaadi kõrgel viiluväljal paiknevates ümarniššides on 15. sajandi esimesest poolest pärinevad Kristuse ja evangelistide kujutistega tahvelmaalide koopiad. Peahoonet ja poolviiluga väravahoonet ühendab ristvõlv-kangialune. Dornse polükroomne talalagi pärineb 17. sajandi esimesest poolest. Plafoonmaal ja raidkivist siseportaal 18. sajandist. Praegused teise korruse aknad pärinevad 18. ja 19. sajandi vahetusest. Alumise korruse kujundus 19. sajandi lõpust.

Mälestise ajalugu

Hoone krundi kohta on esimesed teated 1339. aastast. Krundil asuvat hoonet on esmakordselt mainitud 1407. aastal seoses väravahoone ehitamisega. Tänase hoone dateeringu aluseks on praeguseks hävinud võlvidest säilinud päiskivi, millel on aastaarv 1451. Hoone fassaadi sarnasus Pirita kloostri kiriku viiluga lubab hoone rajamist seostada Pirital tegutsenud meistri H. Swalbarti tegevusega. Fassaadi tahvelmaalidega dekoratiivniššid pärinevad 15. sajandi esimesest poolest. Praegused teise korruse aknad ehitati 18.-19. sajandi vahetusel. Alumise korruse kujundas 1879. aastal arhitekt Rudolf von Knüpffer (1831-1900).

Eestigiid. Dubovik, B. [www] http://www.eestigiid.ee/?CatID=132 (27.01.2015)

City24. Vanalinn, Kuninga tn 1. [www] http://www.city24.ee/property/pcmpbx?lang=en (27.01.2015)