Mälestise nimi Kaubaauriku E. Russ vrakk
Mälestise liik arheoloogiamälestis, veealune mälestis
Ajutise kaitse alla võetud 10.09.2012

"Ajutise kaitse alla võtmine" Peadirektori käskkiri 10. september 2012 nr 28-A Kuupäev: 10.09.2012
"Kultuurimälestiseks tunnistamine" Kultuuriministri käskkiri 28.02.2014 nr 79 Kuupäev: 28.02.2014
Kultuurimälestiste nimetuste ja liigi muutmine, kultuuriministri 18.02.2022 käskkiri nr 33 (RT III, 23.02.2022, 2) Kuupäev: 18.02.2022

Menetleja: Allveearheoloogia nõunik, Maili Roio

Veealune mälestis.

Mälestise tunnus

20. sajandi alguse aurulaeva vrakk, tema last ja muu sisu koos arheoloogilise ja loodusliku kontekstiga.

Kirjeldus

Vraki pikkus on 93 meetrit, laius 13 meetrit ja kõrgus ligikaudu 9 meetrit. Vrakk paikneb kirde-edelasuunaliselt. Aurulaeva vrakil on meremiinile sõitmise tagajärjel tekkinud plahvatuse kahjustused. Vraki peal ja ümber on jäänuseid segipaisatud lastist, mis on suures osas hästi säilinud. Lastist on näha erinevaid tööriistu sh haamrid, kahemehesaed jne, jalanõusid, erineva suurusega pudeleid sh arstirohupudelid, majapidamistarbed, erinevate sõidukite rehvid, vankrirattad jpm

Ajalugu

Aurulaev E. Russ ehitati Stettin Oderwerke laevatehases 1909. aastal. Laeva pikkus 93,3 ning laius 13,4 meetrit, mahutavus 2439 brt. Algselt Saksa laevanduskompaniile Ernst Russ kuulunud alus, anti 2. juulil 1919 üle Inglismaale.
15. septembril 1919 teel Bordeaux´ st Tallinna sõitis E. Russ Tahkuna poolsaare all ujuvale miinile kell 4 hommikul. Ehkki vahimadrus märkas miini, oli laeva päästmiseks juba hilja. Laev uppus 15 minuti jooksul. 27 isikust koosnev meeskond ja 8 reisijat pääsesid õnnetusest eluga. Plahvatuses sai haavata üks meeskonna liige. E.Russi peal oli lisaks meeskonnale ka seitse sõdurit.
E. Russi peal oli kaupa peaaegu 2 miljoni dollari eest sh ligi poolsada autot. Lisaks autodele veel tagavaraosad ja 2 mootorratast. Laeva trümmis olid peamiselt toiduained: soolaliha, peekon, sardiinid, oleomargariin, äädikas, kuivatatud kartulid ja porgandid, naeris ja sibul, ploomid ja leib, marmelaad, kondenspiim, kohv, tee. Lisaks veel tubakas, sigaretid, küünlad, käterätikud, saapad, üleriided, medikamendid. Laeva tekile oli paigutatud ligi 102 vaati alkoholi.
Peale õnnetust päästeti E.Russi lähedalt merest ja rannast kõikvõimalikku kraami, mis rannavalve, Kärdla miilitsa ja kohalike elanike ühisjõul Haapsalu linna kokku koguti ja 30. septembril raudteed pidi Tallinna saadeti. Kokku päästeti 11631,10 dollari väärtuses kaupa: paarkümmend vaati piiritust (3400 liitrit), umbes 100 kasti arstirohtusid, 1 kast söögikraamiga, 3 auto õhukummi, 20 tühja roostetanud ja katkist plekknõu, mõned vaadid tärpentini, 13 puust käru raami, 1 vaat äädikat ja 3 päästerõngast.
Peale Vabadussõda üritati mitmeid kordi kaubalaeva E. Russ vrakk uuesti üles leida ja lammutamistööd ette võtta, ent tõenäoliselt tulutult.

Kaitsevöönd on 2 kaabeltaud arvates vraki asukohast.