Mälestise nimi Elamu Kuninga t.3 hooviansambliga, 14.-19.saj.

Menetleja: TLPA juhtivspetsialist, Henry Kuningas

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Elamukompleks, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1711-1840.

Tallinna vanalinnale iseloomulik klassitsistliku fassaadiga keskaegse hoonekehandiga elamu näide.

Mälestise kirjeldus

Hoone, koos kõrvalhoonetega on suures osas säilitanud keskaegsed mõõtmed ja põhiplaani. Kahekorruselise elamu mezzanino on kujundatud peakarniisilt voluutjate külgedega kerkiva kitsama ülakorrusena. Selle lõpetab raskepärane kolmnurkfrontoon, mis on tiheda dekooriga; hammaslõike, munavöödi, ehiskonsoolide ja rosetikestega. Horisontaalsust taotlev liigendus on mitmekesine, korruseid markeerivad akantusest, palmetist ja lootosest komponeeritud dekoratiivfriisid. Alumise korruse fassaadil on horisontaalrustika. Sissepääs tänavalt keldrisse tehti 20. sajandil. Põhiplaanis on läbi kolme korruse säilinud diele ja dornse kaheruumiline jaotus, mis on tükeldatud hilisemate vaheseintega. Diele edelanurka kunagise mantelkorstna asemele ehitati 19. sajandil trepikoda. Varasemast sisekujundusest on järel vaid mõni profileeritud karniis, keskaegsetest ehituskonstruktsioonidest mõned raidraamistuses avad ning konsoolid. Keldris on neljatahulistele sammastele toetuvad ristvõlvlaed. Dornsega liituvas kitsamas piklikus tagamajas on kolm elukorrust, keskaegse paeplaattalalaega kelder ning dornse-poolses seinas korruseid ühendanud müüritrepp. Endises kuubikujulises majandushoones hoovi tagaosas on säilinud mantelkorsten, tellistest kalasabaseotises võlvid ja 18-19. sajandist pärit uksesepiseid.

Mälestise ajalugu

Esmased teated kivielamust pärinevad 14. sajandi keskelt. 16. sajandil ehitati hoone kõrvale ait. 1600. aastal oli kompleks varemeis ning ehitati üles. Elamu klassitsistlik ilme ja dekooriga liigendus on ehitatud apteeker E. A. Bienerti tellimusel umbes 1814. aastal, tõenäoliselt arhitekt C. L. Engeli projekti järgi. Kangialusega väravahoone purustati 1944. aastal ja lammutati Kirjanike Maja ehitamisel.

Asub Tallinna vanalinna muinsuskaitsealal, eraldi kaitsevööndit ei ole kehtestatud