Mälestise nimi Hagumäe taluhäärber

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Taluelamu, Elumaja, Ehitusperioodid, 1841-1917, 1918-1939.

Eestis ainulaadne rahvusromantilise puitpitsilise väliskujundusega taluhäärber.
Hoone, milles suvitas tuntud orelikunstnik Hugo Lepnurm

Kirjeldus

Mansardkorrusega puumaja on risttahukakujulise põhimahuga. Esikülje vasakpoolses otsas on eest lahtine trepikoda-veranda, mis muudab hoone põhiplaani L-kujuliseks. Katuse ülemine, veidi väiksema kaldega kolmandik on alumisest osast paarkümmend sentimeetrit kõrgemale tõstetud. Praegu on majal viilkatus, ent algselt oli katuse aiapoolne ots kelbaga, millest ulatus pikendusena välja lahtine, nurgapostidele toetuv pulkrinnatisega rõdu. Samasugune rinnatis on ka maja parempoolses otsas kahel pealistikku asuval rõdul. Hoone väliskujunduses on kasutatud ohtralt saekaunistusi ja vaheldusrikast laudist, mis viitavad Põhja-Vene ja Karjala mõjudele, aga ka nn Šveitsi stiilile. Kõik see kokku annab majale ajastuomaselt rahvusromantilise ilme.

Ajalugu

Maja ehitas peentisler ja paadimeister Joosep Oberg (1874-1930). Maja nugakivi pandi 31. oktoobril 1914. aastal. J. Oberg ehitas maja kuni 1924. aastani. Esialgu tegi ta maja mesitarude hoidmiseks – tarud tõsteti talveks siia külmavarju. Maja on ehitatud kolmes järgus, väidetavalt peamiselt merest korjatud puidust. Oberg oli osalenud ka Tsitre suvemõisa ümberehitamisel, kus tema nikerdatud olevat olnud nn suvesalongi ümbritsevad sambad. Ka olevat ta töötanud Tsitre suvemõisa Väike-Tsitre karjamõisa hoone ehitamisel. Viimase juures oli mitmeid detaile, mida esineb ka kõnesoleva Hagumäe maja juures, sh rippuvad pitslauad katuseviilul. 1960. aastail ehitati hoone mansardkorrus sisemiselt ümber, et kohandada see Obergi vennapoja professor Hugo Lepnurme suvekorteriks. Hiljem on ehitatud katuseuuk ja lihtsustatud akende raamijaotust, mis varem olid 6-ruudused.

Kaitsevööndi ulatus määratud.