Mälestise nimi Elamu Kuninga t.6, 14.-20.saj.

Menetleja: TLPA juhtivspetsialist, Henry Kuningas

Märksõna(9)

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1711-1840, 1841-1917, 1521-1710.

Tallinna vanalinnale iseloomulik keskaegse elamu näide.

Kirjeldus

Keskaegsest hoonekehandist on säilinud kaheksa kandilise nurgasambaga mantelkorsten dieles, kivitrepi fragment, kerishüpokaust koos katteplaadi fragmentidega, astmikportaali detailid jms. 17. sajandi juurdeehitustele viitavad dornse polükroomne talalagi ning dornsepealse ruumi plafoonmaal, ilmselt ka dornse kamina külg ning paraadtrepi balustraadi fragmendid. 19. sajandi ümberehituste käigus muudeti peaaegu kõik uksed ja aknad. Hoone restuareeriti 1983. aastal Poola resuaraatorite poolt. Praegune paraadtrepp on rekonstrueeritud 17. sajandist pärit balustraadi fragmentide põhjal. Hoonel on kinnistu sees vaid üks suur ruum (dornse) ja selle ees väiksem juurdeehitis, ilmselt köök.

Ajalugu

Esimesed teated kivielamust pärinevad 1373. aastast. Kinnistul on eelnevalt olnud vähemalt kolm puitehitist. Hoonet on läbi sajandite kasutanud erinevate ametite esindajad; sepad, kaupmehed, sadamavaht, rätsepad, kullassepad, mereväekirurg ja vöötegijameister. 15. sajandil elas siin esimene Tallinna õpetatud arst Jacob von Horst. 1983. aastal alustas majas tegevust Lasteloomingu Maja, mis hiljem nimetati ümber Kullo Lastegaleriiks.

Tallinn/ Viru väravast Hirveparki. [www] http://www.eestigiid.ee/?CatID=132 (27.01.2015)

Tallinna Huvikeskus ”Kullo”. Maja ajalugu. [www] http://www.kullo.ee/Maja%20ajalugu (27.01.2015)