Mälestise nimi Osmussaare kalmistu ja kabel

Mälestise tunnus

1. Üks väheseid säilinud Noarootsi kabeleid, mida ümbritseb vanem kalmistu. Kabel ja kalmistu on ainsad märgid rannarootslaste sajanditepikkusest asustusest saarel.
2. Kabel on oluline maa- ja meremärk.

Kabelist on alles torni kiviosa ja pikihoone läänesein.
Rannakirikute traditsiooni järgides oli Osmussaare kabel väike, eenduva torni ja viilkatusega kabel. Tornikiivri kuju on võrreldud Tallinna Oleviste kiriku omaga, võib-olla oligi see ehitamise ajal eeskujuks. Tornikiiver oli kaetud laastudega, pikihoonel ja kooriruumil olid laudadest katused. Torni ülemises osas on igal küljel väike kellaava. Kabel oli nii seest kui ka väljast krohvitud. Sisustus oli lihtne. Igal perel oli kabelis oma pink, kokku umbes 80 istekohta.

Kalmistu on ümbritsetud kivist piirdemüüriga. Jälgitavad on mõned kalmukünkad, kuid vanu hauatähiseid kalmistul enam ei ole. Kalmistul on varem olnud puidust värav istuva mehe skulptuuriga.

Mälestise ajalugu

Praeguse kabeli kohas oli varem puidust kabel. Selle asemele ehitati 1765-66 paekivist kabel. Kivikabeli ehitamise tarvis rajati selle lähedusse lubjaahi, mida köeti puidust kabeli lammutamisel saadud materjaliga. Viimane jumalateenistus peeti kabelis 1940.aastal, samal aastal evakueerusid elanikud saarelt. Nõukogude sõjavägi tegi kabelist laskemoonalao. Seoses sakslaste pealetungiga 1941.a. sügisel toimunud tulevahetuses sai saar tugevasti kannatada, ka kabel sai tabamuse. Hiljem lammutati pikihoone ja kooriruumi seinad, kivid kasutati tõenäoliselt sõjaliste objektide ehitamiseks.

Kabelit ümbritsevale kalmistule on maetud juba 17.sajandil, võimalik, et veelgi varem. Maeti peamiselt kabelist lõuna poole. Igal perel oli oma rida, järjekord sama, mis perepinkidel kabelis. Nõukogude okupatsiooni ajal viidi kabeliaia kivid minema ja purustati betooni täiteks. 1941.a. pommitamise käigus sai kalmistu tabamuse. Hauatähised loobiti minema ja tõenäoliselt on haudu ka rüüstatud. Praeguseks ei ole säilinud ühtegi tervet hauatähist. Mõned raudristide maakivist alused võivad asetseda algsetes kohtades, jälgitavad on ka mõned kalmukünkad. Kalmistu keskel leiti murukamarast üks purunenud paekivist rõngasrist ja kirikuaiast väljaspool, järvepoolselt nõlvalt kaks rõngasristi.

Peale Eesti taasiseseisvumist said Rootsi põgenenud osmussaarlased võimaluse taas oma kodusaart külastada, moodustati külaühing ja hakati kabelit ja kalmistut korrastama. Kabeli vare konserveeriti 2011.a.

Kaitsevööndi piirid on nähtavad maa-ameti kaardil ja lisatud skeemil