Mälestise nimi Hansurahva talu rehielamu

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Taluelamu, Rehielamu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Autentsena säilinud 19.sajandi teisel poolel ehitatud uuenduslik massiivse korstnaga reheahjuga rehielamu.

Kirjeldus

Hansurahva rehielamu on Eestis ainulaadne oma massiivse korstnaga reheahju poolest. Hansurahva rehielamus on taoline omaaegne uuenduslik reheahi ainsana terviklikult säilinud. Ahju sisevõlvide ladumisel on kasutatud Palmse omas tellisetehases põletatud katusekive.
Välimuselt on tegemist Põhja-Eesti tüüpi rehielamuga, mida iseloomustab teistest ruumidest kitsam ja kõrgem rehetuba. Rehealune ja selle otsas asuv laut (algselt aganik) on ehitatud paekivist, rehetuba ja kambrid rõhtpalkidest.

Ajalugu

Hoone on ehitatud 1868. aastal Palmse mõisniku Carl Magnus von der Pahleni korraldusel ja rahastamisel. Talupoegade elutingimuste parandamiseks ehitati sealseis külades sarnaseid suure korstnaga reheahjuga hooneid umbes kakskümmend.
1980. aastatel oli maja Lahemaa rahvuspargi valduses ning 1980. aastate lõpul tehti maja siseruumides remonti ja katusele paigaldati uus laastukate.