Mälestise nimi Rocca al Mare suvemõisa Šveitsi maja

Menetleja: Tallinna Kultuuriväärtuste Ameti peaspetsialist, Karin Vimberg

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Eestis ainulaadne ja meisterliku materjalikäsitlusega nn šveitsi stiilis palkhoone. Hoone kuulub ajaloolisesse Rocca al Mare suvemõisakompleksi, mille rajas Girard de Soucanton´ide perekond 19. sajandil.

Kirjeldus

Hoone on ehitatud 1870. aastal ühe vana taluhoone palkidest Arthur Girard de Soucanton´i pojale Etienne´ile pulmadeks. See on esinduslik kahekorruseline Šveitsi stiilis rõhtpalkidest maja, mille juurde kuulus 5 kõrvalhoonet. Villa esimese ja teise korruse vahel olnud ringrõdu on hävinud, muus osas on hoone säilinud algsel kujul. Hoonet iseloomustab sümmeetria ja avaruse taotlus. Konstruktsiooni materjalikasutus on meisterlik, elegantne palgikäsitlus varamise ja puhasnurkade juures. Šveitsi stiili rõhutab seinapinnast dekoratiivse profiiliga käppadele toetatud murispuu ning rõhutatult pikkade räästastega viilkatus. Seinapindu iseloomustab rohke puitdekoori kasutus.

Ajalugu

Rocca al Mare suvitusmõisa rajas 1863. aastal Tallinna tollane linnapea parun Arthur Girard de Soucanton (1813 – 1884) Haabersti linnamõisa maadele.
19. saj II poolel ehitatud puitsuvila, nn Suur maja koos oma abihoonetega on hävinud, samuti praeguse Aarte talu eksponaathoonete kohal paiknenud väike von Lampede suvila.
1870. aastal ehitati ühe vana taluhoone palkidest A. Girard de Soucantoni pojale Etienne´ile pulmadeks kahekorruseline ringrõduga Šveitsi stiilis maja, mille juurde lisandus 5 kõrvalhoonet. Hoone on hästi säilinud ja muuseumis kasutusel administratiivhoonena.
1872.a abiellus A. Girard de Soucanton´i tütar Helene doktor Eugen von Nottbeckiga. Neile ehitati pulmadeks väiksem nn Nottbecki maja praeguse Sutlepa kabeli vastu üle tee. Hoone on hävinud.
1870. aastatesse jääb ka siinse vaatamisväärsuse Via Appia pargitee rajamine, kus pika metsatee ääres võis näha dominiiklaste Katariina kloostrist põranda alt leitud raidkive ja vanu raidkive E. von Nottbecki kogust. Via Appia raidkivid said olulisi kannatusi II maailmasõjas, vähesed säilinud fragmendid asuvad hetkel Tallinna Linnamuuseumi kogudes.
1885-86 a. ehitati Šveitsi maja taha suvila Etienne Girard de Soucanton´i ämmale admiraliproua Tobiesenile. Hoone lammutati 1970. aastate alguses.
1901.a peale A. Girard de Soucanton´i abikaasa surma läks mõis poeg Etienne ´i valdusse.Tema lasi ühele naiseõele alates 1896. aastast ehitada mitmes järgus väikese Mechmershauseni suvila, milles praegu on muuseumi konservaatorite tööruumid. Teisele õele valmis 1901.a. Hagemeisteri suvila, praegune 1. fondihoidla.
Iseseisvunud Eestis kasutati suvemõisat edasi, hooneid kasutati pansionaadina ja üüriti suvitajatele. Suvemõisa elanikud lahkusid Eestist 1939. aastal. 1940. a. kuulutati Rocca al Mare Nõukogude Liidu riigipiiri alaks. Peale II maailmasõda kasutati allesjäänud hooneid numbritehase tööliste elamutena ja Šveitsi maja lasteaia suvebaasina.
1957. a. eraldati territoorium loodavale vabaõhumuuseumile.

Vastavalt kaardile.
Kaitsevööndisse kuulub kaks säilitatavat väärtuslikku hoonet, Hagemeisteri suvila ja Mechmershauseni suvila.

„Suvemõisad Rocca al Mare ja Liberty“ Eesti vabaõhumuuseum ja Saara kirjastus, 2013. a.

Meedia

Õhtuleht 25.04.2014, Mattias Tammeti artikkel "Minister lõi tulevase presidendi kodu vabaõhumuuseumist lahku"

Postimees : TallinnCity 25.04.2014, artikkel "Minister vähendas vabaõhumuuseumi alal muinsuskaitsepiiranguid"