Mälestise nimi Liberty suvemõisa Daheimi maja

Menetleja: Tallinna Linnaplaneerimise Ameti eeslinnade peaspetsialist, Kirsi-Merilin Luik

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

1865. aastal ehitatud historitsistlik palkmaja. Hoone on osa Kochide perekonnale kuulunud Liberty suvemõisakompleksist, mis on Tallinna kõige terviklikumalt säilinud suvemõisakompleks.

Kirjeldus

Hoone on kõrge paekivisokliga palkseintega pooleteisekorruseline suvekodu. Historitsistlikku fassaadi liigendavad avarad aknad, rõhtlaudis ning mitmed dekoratiivsed puitdetailid. 20. sajandi algul on uuendatud maja esist verandat. Valtsplekkkattega viilkatusel on säilinud profileeritud sarikakannad. Hoones on säilinud algne ruumijaotus keskse elutoa (säilinud algne kamin), magamistubade, köögi, trepikoja, käimla ning II korruse ruumidega. Suuresti on säilinud algne siseviimistlus.

Ajalugu

Liberty suvemõis on esimest korda märgitud 1783. aastast pärinevale kaardile. Esimene puust väike mansardkorrusega suvemaja Grillental, mida pidasid kümme poissmeest, oli perepärimuse järgi olemas juba 1771. aastast. Koha ostis 1781. a. Carl Friedrich von Strahlborn, kes nimetas valduse Liberty’ks.
C.F. von Strahlborn lasi 1798. a. ehitada edaspidi Vana-Libertyks nimetatud pooleteisekorruselise puitvoodriga palkhoone, tüüpilise 18. saj. lõpu barokse elumaja. Halva seisukorra tõttu lõpetati selle mälestiseks olemine 2006.a. ja hoone lammutati 2007.a. tingimusel, et see tulevikus taastatakse.
Vana-Liberty suvekodu kõrvale ehitati tänaseni säilinud jääkelder. Enne 1849. aastat valmis ka Liberty teenijatemaja, mida on hiljem hakatud kutsuma ka majahoidja elamuks. See on koos pesuköögiga samuti säilinud.
C. F. Strahlborn pärandas mõisa tütrele, kes abiellus 1822 a. raehärra Alexander Gustav Kochiga. 1939. a. baltisakslaste Eestist lahkumiseni kuulus territoorium Koch´ide perele. 1865. a. püstitas A. G. Koch oma tütardele Daheimiks kutsutud ühekorruselise katusekorruse ja verandaga suvila, mida muudeti veidi 1930ndail aastail. Selle kõrvale ehitati 1865-1873 aastate vahel tänaseni säilinud väike kelder.
1905. a. ehitas Egon Koch Daheimist üle tee rukkipõllule moearhitekti Otto Schotti projekteeritud kahekordse katusekorrusega liigendatud heimatliku puitvilla, nn. Egoni maja. Nõukogude perioodil on muudetud hoone ülakorruse aknaid, üldiselt on hoone väga autentselt säilinud.
Egoni maja kõrvale ehitati aednik Jaulo maja, mida on hiljem nimetatud sulaste majaks. Hoone on halvas olukorras.
1930ndail ehitati tänaseni säilinud E. Kochi Mercedese garaaž.
1905-1910.a. ehitas Egoni vend Egbert Koch „kartohvlipõllu” ja Egoni suvila vahele nn Egberti maja, mis on samuti heimatstiilis puitmaja. See suvila on hiljem (aeg teadmata) saanud lõunatiivale juurdeehituse, ümber on ehitatud ka katuseerkerid.
Krundil olid vaatekohad, mis puudest priid hoiti. Ühel neist – pr. Kochi sünnipäevaks kuhjatud nn sünnipäevamäel asub nüüdne Rocca al Mare kool.
Nõukogude ajal kasutas hooneid Rocca al Mare pioneerilaager.

Liberty suvemõisa mälestistele on kehtestatud ühine kaitsevöönd vastavalt kaardile.
Kaitsevööndisse jäävad väärtuslike struktuurielementidena Vana-Liberty suvemõisa jääkelder, pesuköök ja teenijatemaja, aednik Jaulo maja, Daheimi kelder, perspektiivis taastatava Vana-Liberty maja ase ja Kochi garaaž.

„Suvemõisad Rocca al Mare ja Liberty“ Eesti vabaõhumuuseum ja Saara kirjastus, 2013. a.

delfi.ee 06.02.2014, artikkel "RKAS saab endale kinnistu presidendi võimaliku uue residentsi jaoks"

Õhtuleht 25.04.2014, Mattias Tammeti artikkel "Minister lõi tulevase presidendi kodu vabaõhumuuseumist lahku"

Postimees : TallinnCity 25.04.2014, artikkel "Minister vähendas vabaõhumuuseumi alal muinsuskaitsepiiranguid"

delfi.ee 09.06.2014, Eleen Änilase artikkel "Presidendi uus Rocca al Mare residents valmib 2016. aastal"

Õhtuleht 12.09.2014, Karoliina Vasli artikkel "Presidendi uue residentsi renoveerimine hakkas venima"