Mälestise nimi Elamu Lai t.23 hooviansambliga, 14.-20.saj.

Menetleja: Toomas Tamla

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Elamukompleks, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1711-1840, 1940-1991, 1521-1710.

Tallinna vanalinnale iseloomuliku keskaegse arhitektuuriga kaupmeheelamu näide.

Mälestise kirjeldus

Diele ehk eesruumi nurgas asub mantelkorsten, selle all võlvitud kerishüpokaust, kust soe õhk juhiti avadega paekiviplaadi (kalorifeeri plaat) kaudu dornsesse ehk eluruumi. Dornses on säilinud kaks raidkivist siseportaali - keldrisse viival on aastaarv 1560 ja majaomaniku Chr. Kappeli ja tema naise peremärgid ning initsiaalid. Eluruumi õuepoolse kaheosalise akna vaheposti ehib hilisrenessanssornament (u 1600), laetaladel on dekoratiivne maaling 17. saj. lõpust. Dornsest pääseb raidkivist siseportaali kaudu keskaegsesse tagamajja (bikamer).
Sümmeetrilise viilfassaadi keskes on astmiportaal, selle külgedel diele raidraamistuses aknad, portaali kohal kohakuti kolm kaubaluugi ava, teise korruse kõrgusel rida väikeseid ümarpetikuid ning viilu ülaosas suurem sõõrpetik. Viilu tipus asub barokne harjakivi aastaarvuga 1655 ning selle tipus 1970 valmistatud tuulelipp.
Teatrihooneks kohandamise käigus rekonstrueeriti keldri eesruumis kamin, dieles asuva ematala raidsammas toodi Müürivahe 11 hoovihoone seinast. Portaali ees asuv etik rekonstrueeriti analoogiate põhjal.

Mälestise ajalugu

Ajaloolistes allikates esmakordselt mainitud 1467. Hilisgooti kaupmeheelamu kompleks on ehitatud mitmes järgus, praeguse mahu sai hiljemalt 16. sajandil. Põhiplaanilt tavakohaselt diele-dornse tüüpi kaupmeheelamu, mille ülemistel korrustel oli laoruumid. Peahoone taga suurel krundil, mis keskajal ulatus nunnakloostri piirideni, oli rida majandushooneid. Hoonekompleks koos kõrvalasuva Lai 21 hoonega restaureeriti ning kohandati Noorsooteatriks (Tallinna Linnateatriks) 1968-75 (arh. T.Böckler).

- Linnateater hakkab suurt saali ehitama

- Linnateater ehitab ehitab Laia tänava hoovi 400- kohalise moodsa teatrisaali