Mälestise nimi Elamu Lai t 29 väravahoonega, 15. saj, 18. saj, 20. saj

Menetleja: TLPA juhtivspetsialist, Henry Kuningas

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Elamukompleks, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1711-1840, 1521-1710.

Tallinna vanalinnale iseloomuliku keskaegse arhitektuuriga kaupmeheelamu näide.

Mälestise kirjeldus

Keskaegne hoone on peaaegu 20 m kõrguse viiluga kahekorruseline keldriga kaupmeheelamu. 1413. aastal ehitati suureks diele-dornse tüüpi kivimajaks, mille fassaad oli sümmeetriline. Tahutud portaalist kahel pool olid raidpiitadega diele-aknad ning portaali kohal kaks laokorruse luugiava. Peahoonega liidetud elukambritega väravahoonet (bude) nimetati 1474. aastal väikemajaks. 1720. aasta paiku ehitati juurde lõunapoolne kuue toa ja kahe keldriga kahekorruseline hooneosa ning tükeldati suur eeskoda vaheseinaga. Elamu kõrge viilkatuse alla ühendati ka põhjapoolne kaht korrust läbiv servjoonvõlvidega kodukabel. Hoovi pool lisati dornsele kelder ja kahe korruse raamid. Sellest hilisbaroki stiilisugemetega ümberehitusest pärinevad jämedate kurikataoliste balustritega esinduslik peatrepp, tiibustega anfilaadsüsteem, diele ja keldrite palklaed, katuse puidust kandekonstruktsioon. Kunstipärase puutöö autoriks oli tisler J. G. Oswaldit. Kolme eraldi kambriga käimlasüsteemi ehitamisel ühendati see maa-aluste paekanalite abil linna keskaegse võlvitud kanalisatsioonitrassiga. Majas on säilinud palju kunstipäraseid interjööridetaile. Säilinud on II korruse nurgatoa 18. sajandil maalitud plafoon teemal "Europe röövimine". Majas on kolm barokkahju. Laemaaliga ruumi toodi must barokkahi Nurme mõisast. Dieles on säilinud kaks barokkstiilis kappi. Hävinud portaal asendati 1966. aastal kaheastmelise raidportaaliga Vene t. 11 elamu varemetest; tuulelipp viilu tipus tehti 1970. aastal. Peahoonega liitunud väravahoone hävis sõjapäevil ja 1950. aastal ehitati uus arhitekt A. Kukkur projekti järgi.

Mälestise ajalugu

14/15. sajandi vahetusel on ürikuis mainitud samal kohal asunud väikest hoonet. Uus kivihoone valmis 1413. aastal vana asemele. Hiljemalt 1474. aastaks kuulus samasse kompleksi veel ka peahoonega liidetud elukambritega väravahoone. 1701. aastal olid krundil elamu, kiviait ja õueaed. 1720. aasta paiku lisati olemasolebale juurde lõunapoolne kahekorruseline hooneosa. Teises maailmasõjas sai hoone tugevalt kannatada. Hävinud portaal asendati 1966. aastal kaheastmelise raidportaaliga Vene tänav 11 elamu varemetest, tuulelipp paigaldati viilu tippu 1970. aastal. Sõjas hävis ka peahoonega liitunud väravahoone, mille asemele ehitati arhitket A. Kukkuri projketi järgi uus hoone. Sajandite jooksul on majas elanud mitmeid nimekaid linnakodanikke. 15. sajandil elas hoones kunstnik Bernt Notke (1435-1508/1509). Maja ees kasvab kaks vana pärna, mis pärimuse kohaselt on istutanud maja külalislahkust kasutanud tsaar Peeter I. Aastast 1683 kuni Teise maailmasõjani kuulus elamu perekond Hueckile. 1950. aastast alates paiknevad hoones restaureerimisega tegelevad asutused ja ettevõtted.

- Kõnnitee uuendamine paljastas vanalinnas unikaalse kaevu