Mälestise nimi Elamu Lai t.32 hooviansambliga, 15.-19.saj.

Menetleja: TLPA juhtivspetsialist, Henry Kuningas

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Elamukompleks, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1711-1840.

Mälestise tunnus

Tallinna vanalinnale iseloomulik keskaegse hoonekehandiga ning hilisema klassitsistliku fassaadikujundusega elamu näide.

Mälestise kirjeldus

Lai 32 hoonestus koosneb tänava äärde väljuvast peahoonest ja selle taha jäävast õuepealsest kõrvaltiivast. Peahoone on kolme-, osalt neljakorruseline kellerdatud ehitis. Katusekatteks on peahoonel savikivid, hoovihoonel sileplekk. Välised ja sisemised kandeseinad on laotud paekivist. Hilisaegne trepikoda paikneb hoone kirdenurgas. Algne plaanilahendus pole säilinud. Idaküljel on alles algsete seinamüüridega, kuid hilisema võlvlaega ruum, üks ehituslooliselt väärtuslikumaid hooneosi. Peahoone rõhutatult horisontaalse liigendusega fassaad, selle konsoolidele toetuv profileeritud räästakarniis ja soklikorruse lihtne vahevöö pärinevad 18./19. sajandi vahetusest.
Kujutades endast Laia tänava äärseid äralõikeid Pikk 37 ja Pikk 39 algupäraselt pikkadest ja kitsastest kinnisvaradest, on Lai 32 krunt oma naabritega võrreldes päritolult hilisem.

Mälestise asukoha kirjeldus

Lai 32, endine kinnistu nr 133 majavaldus paikneb Laia tänava kaguküljel. Loode-kagusuunalise pikiteljega krunt kujutab lühema haaraga Laia tänava äärde ulatuvat ja pikemaga Pika tänava poole sirutuvat vinklit. Kirdes külgneb krunt Lai 34 ja Pikk 39 majavaldusega, kagupoolsel küljel Pikk 37 ning edelas Pikk 25 ja Pikk 33 kinnistuga.

Mälestise ajalugu

Hoone keskaegne kehand on oma praeguse ilme saanud ulatuslike ümberehituste tulemusena 19. sajandil.