Mälestise nimi Elamu Lai t.40 värava- ja hoovihoonega, 15.-19.saj.

Seisund: restaureerimisel

Menetleja: Toomas Tamla

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Elamukompleks, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1711-1840.

Keskaegse elamuarhitektuuri hea näide

Kirjeldus

Koos peahoonega asub tänavajoonel samast ajast pärinev väiksem aidahoone ja hoovil hilisem abihoone. Kinnistu tänavapoolsed hooned koos naaberhoonega (Lai t. 38) olid tuntud “Kolme venna” nime all. Kolme laokorrusega hoonel oli diele – dornse ruumijaotus. I korrusel tänava pool säilis suur eeskoda koos köögi mantelkorstnaga, hoovipool – endine eluruum koos paarisakna ja lavatooriumi(nišš kätepesuks). Hoones on säilinud veel terve rida keskaegseid ja hilisemaid ajalooliseid detaile ja konstruktsioone: müüritrepid, siseportaal, maalingutega talalagi, kalorifeerahi. Praegu Lai t. 40 on kasutusel büroohoonena.

Ajalugu

Suure fassaadiviiluga hoone ehitati 15.sajandil. Hoone ühes hoovielamutega on sajandite vältel ümber ehitatud.

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt “Muinsuskaitseseaduse” §25 lõikele 3 ning Tallinna vanalinna muinsuskaitseala põhimääruse punktile nr 18 kaitsevööndit ei ole kehtestatud.