Mälestise nimi Elamu hooviansambliga Lai t.45, 15.-18.saj., 1924.a.

Menetleja: TLPA juhtivspetsialist, Henry Kuningas

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Elamukompleks, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1711-1840, 1918-1939.

Esinduslik klassitsistliku fassaadiga elamu näide Tallinna vanalinnas.

Kirjeldus

Veidi pikliku põhiplaaniga elamu fassaadi tihe liigendus ja dekoor - girlandid, festoonid, kolmnurk- ja segmentkaarpealmikud - tiheldalt paiknevatel peakorruse akende meenutavad Pikk 19 hoone kujundust. Hilisklassitsistlik peauks rustikaga allkorruse keskel avaneb maja poolitavasse vestibüüli. Ruumide asetus põhikorrustel on klassitsismipäraselt telgsümmeetriline, igal korrusel neli eluruumi, vaid II korruse saali on avardatud koridori arvelt. Mezzanino-korrus on jagatud puust vaheseintega. Sama ümberehitus muutis ka tiib- ja majandushoonete ilmet: tallid-tõllakuurid kohandati elamuteks, samuti väravahoone koos kangialusega vastu Hobuveskit.

Ajalugu

Esinduslik 18. sajandi elamukompleks Laia ja Laboratooriumi tänavate vahel, mille moodustavad suur kolmekorruseline varaklassitsistlik peahoone ja sellega külgnevad tiib- ning kõrvalhooned koos väikese sisehooviga.1922-24 toimunud ümberehituse (arhitektid H.Johanson, E.Habermann) käigus muudeti algset plaanillahendust, asendati treppe ning vestibüülile anti kahe ümarsambapaari abil pidulikum ilme.