Mälestise nimi Elamu Pikk t.7 hooviansambliga, 15.-20.saj.

Menetleja: TLPA juhtivspetsialist, Henry Kuningas

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Elamukompleks, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1711-1840, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Hoonetegrupp Pikk 7 on Tallinna vanalinna muinsuskaitseala Pika tänava piirkonna arhitektuurse ansambli lahutamatu osa. Kogu ansambel on tervikuna hästi säilinud, hoonetes leidub mitmeid arhitektuurajaloolisi ja kunstiväärtuslikke detaile.

Kirjeldus

Hoonetekompleks Pikk tn.7 asub Pika jala, Nunne, Laia, Hobusepea ja Pika tänavate vahelises kvartalis ning koosneb mitmest sisehoovi ümber asuvast ning omavahel ühendatud hoonest. Pika tänava fassaadi moodustavad kaks ühendatud 15. sajandist pärinevat kaupmeheelamut, parempoolne diele-dornse põhiplaaniga kaupmehe elamu, hoovis asuvad endine saun ja kahekordsed hoovimajad. Peahoone diele fassaadil 80-tel restaureeritud ehisväljaga raidportaal, raidkivist piitadega nišš, raidkivist piitadega aknad ning kangialuse hooviportaal pärinevad 15.sajandist. Säilinud mitmeid 16-17.sajandist pärit raiddetaile ja 18.sajandist pärinevaid maalinguid hoonete interjöörides.

Ajalugu

Hoone Pikk 7 paikneb Tallinna vanalinna muinsuskaitse alas Pika jala, Nunne, Laia, Hobusepea ja Pika tänavate vahelises kvartalis. Oma struktuurilt tüüpiline keskaegne kaupmehe kinnistu, mis koosneb kahest kokkuehitatud tänavaäärsest hoonest ning neljast väiksemast hoovipoolsest hoonest. Hoonete ehitusajalugu algab 14.sajandil, mil hoovis oli väike ühe ruumiga kivimaja. Suur diele-dornse põhiplaaniga kaupmehe elamu ehitati Pika tänava äärde 15. sajandil. Kinnistu tänavapoolsete hoonetefassaadid ehitati kokku enne 1820-25.aastat, veidi hiljem, 1843aastal lisati arhitekt J.Schellbachi projekti järgi kolm teise korruse akent ning muudeti kõrvalhoone üks aken ukseks.
1976.aastal kannatas tänavapoolse hoone parempoolne osa tulekahjus, kannatada sai barokne sisetrepp. Järgnenud kapitaalremondi käigus avastati rida arhitektuuriajaloolisi ja kunstiväärtuslikke detaile ja konstruktsioone: barokseid laemaalinguid, raidportaal, raidkivist sõõrpetik tekstivööga, üksikud raidkivid. Tänaseks on detailid konserveeritud ja eksponeeritud.
Õuehoonetest üks on endine saun, kus on säilinud mantelkorsten ning suurema tänavapoolse hoone külge tõenäoliselt juba 16. sajandil ehitatud väiksem elumaja ja saunahoonega liituv hoovimaja.