Mälestise nimi Tallinna Suurgildi hoone ja Börsi käik, 15.-19.saj.

Menetleja: TLPA juhtivspetsialist, Henry Kuningas

Märksõna(9)

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Klubihoone, Gildihoone, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1711-1840, 1521-1710.

Kohaliku hilisgooti arhitektuuri ühiskondliku hoone (gildihoone) ainulaadne näide.

Kirjeldus

Hoone on stiilipuhtas kohalikus hilisgooti stiilis, ühekorruseline, tänavapoolne peafassaad on kõrge viilkatusega. Sümmeetriliselt paiknevate teravkaarpetikute ja neliksiirudega liigendatud viilu tipus on majataoline harjakivi. Tammepuust rosetikujuliste sepanaeltega ust ümbritseb kaheastmeline raidportaal. Mõlemal uksetiival on metallist koputi. Ukseni viib kivietik millel on ornamentidega ümaraotsalised etikukivid. Portaali kohal on suur vitraažlatern, portaalist paremale jääb kaks ning vasakule üks teravkaarne aken. Vasaku akna all on punane puidust keldriuks. Ülemisel kõrgel katusekorrusel on kaks puidust kaubaluuki. Kivihoone on kaetud krohviga, kõrge viilkatus katusekividega.

Asukoha kirjeldus

Hoone asub Tallinnas, Vanalinnas, Pikk tn 17. Hoone esifassaad ulatub Pikale tänavale, kuhu suundub ka Pühavaimu tänav. Hoone tagafassaad ulatub Laiale tänavale, küljel kulgeb Börsi käik.

Ajalugu

Suurgildi uus hoone ehitati 1410-17. aastatel lagunenud suure elamu baasil. Ühekorruseline kõrge viilkatusega ja iseloomuliku peafassaadiga hoone. Börsi käigu Pika tänava poolsesse otsa 1413. aastal ehitati väike võlvitud ruum (aktsiisikamber) ning Laia tänava poolsesse otsa – pruudikamber. Hoone fassaadidel ja interjöörides on säilinud terve rida silmapaistvaid detaile ja väikevorme (1430. aastast uksekoputid, latern, kahelöövilise saali võlvid ja raidpiilarid, siseportaalid jm). Hoones asub Eesti Ajaloomuuseum

eestielu.ee 14.02.2014, (Keila Leht) artikkel "Suurgildi hoonele anti kultuuripärandi märgis"