Mälestise nimi Tudulinna hüdroelektrijaam

Menetleja: Ida- Virumaa nõunik, Kalle Merilai

Mälestise tunnus

Tervikliku kompleksina ja algses funktsioonis säilinud 1940ndate aastate hüdroelektrijaam koos tammi ja jalakäijate sillaga.
Ehitisel on 1940. aastate lööktööehitusena ajalooline tähtsus, samuti illustreerib see maapiirkondade elektrifitseerimise protsessi ja selle tähtsust nõukogude perioodil.

Kirjeldus

Tudulinna hüdroelektrijaam ja tamm asub Rannapungerja (Roostoja) Tagajõe jõel, elektrijaamast ülesvoolu põhjustatud paisjärve nimi on Tudulinna. Üle tammi viib jalakäijate tee. Elektrijaam on L-kujulise põhiplaaniga, kaguloodesuunalise pikiorientatsiooniga hoone. Hoones on kolm korrust. Hoone vundament ja tamm on monoliitsest raudbetoonist, hoone välisseinad silikaattellistest. Vahelagi on raudbetoonist. Katusekattematerjal valtsitud tsinkplekk. Rajatise fassaadid on krohvitud ja värvitud heledaks. Iseloomulik on astmeline karniis räästa all. Edelafassaadis olev avar aken on suures osas kinni müüritud. Kahte korrust ühendab sisetrepp. Hoone vundamendimüüritisse on rajatud betoonist turbiinikambrid ja lüüsikanalid. Hoone edelafassaadis on kaks sissepääsu.

Ajalugu

Tudulinna hüdroelektrijaama ehitusprojekt valmis 1947. aastal, projekti autor on insener Endel Laansalu. Elektrijaama tehniline projekti autoriks on insenerid L. Tepaks ja A. Kõiv, elektrilise osa ja alajaama projekteeris V. Kark, mõlemad projektid valmisid 1949. aastal. Jaama ehitustöödega alustati 1947. aastal. Jõujaama hoone tugimüür ja paisu alusplaat valmisid 1949. aastal. Sama aasta lõpus jõudsid kohale generaator, elektrijama turbiinid saabusid 1950. aastal. Koos jaamaga valmis ka elumaja jaama hooldajatele. Elektrijaam töötas 10 aastat ja seiskus 1960. aastal. 1998. aastal jaam erastati ja renoveeriti. Elektrijaam taaskäivitati 1999 aastal.

Kaitsevööndi ulatus

Tudulinna hüdroelektrijaama kaitsevööndiks on määratud Paisu kinnistu (KÜ 81501:005:0033). Mälestise väliskontuur ja kaitsevöönd on nähtav Maa-ameti kaardil kultuurimälestiste ja kitsenduste kihil.