Mälestise nimi Elamu Pikk t.18 ja Pühavaimu t.3 fassaadid, 1909.a.

Inspektor: Tallinna Kultuuriväärtuste Ameti peaspetsialist, Helen Kallaste

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Erakordselt stiilne juugend-arhitektuuri näide Tallinnas, tunnustatud arhitekti ehituspärand. Fassaadid säilinud ehitusaegsel kujul. Hoone keldris säilinud keskaegsed konstruktsioonid.

Mälestise kirjeldus

Rikkalike kujunduselementidega juugend-stiilis nelja-viiekordne kitsaste fassaadidega hoone, peafassaad Pikal tänaval, tagumine Pühavaimu tänaval. Pika tänava poolset neljakorruselist fassaadi kaunistab juugendlik rikkalik dekoor (skulptor A.Volz). I korruse kaarjat vitriinakent ümbritsevad stiliseeritud lohed, vertikaalset fassaadijaotust rõhutavad konsoolidel egiptusepärased naisfiguurid. Pühavaimu tänava poolset viiekorruselist fassaadi liigendab neorenessansslik rustikasokkel, korrustevahelised karniisid ja rõdud.
Hoone juugendlikud interjöörid ei ole säilinud, kuna siseruume on korduvalt muudetud (1949, 1967, 1977).

Mälestise ajalugu

Varasemad andmed kinnistu hoonestuse kohta pärinevad 14.sajandist, mil kinnistul asus keldriga kiviait. 1402 aastal mainitakse kahte kiviaita. 16.sajandil oli kinnistul ilmselt tüüpiline suure elumajaga hoonestus, lisaks väike elumaja ja ait. Suuremad ümberehitustööd leidsid aset 20.sajandi algul, mil uue hoone projekteeris 1909. aastal J. Rosenbaum. Maja valmis 1910 aastal.