Mälestise nimi Narva raudteejaama peahoone

Mälestise tunnus

Narva raudteejaama peahoone on arhitektuurselt üks kõige väärtuslikumaid ja esinduslikumaid suuri stalinistlikus arhitektuuristiilis jaamahooneid Eestis. Hoone on säilinud suures osas autentsena, algse mahu ja dekoorirohke välisilmega. Jaamahoone on erandliku materjalikasutusega, kus dekoratiivset paekivi on kombineeritud krohvipinnaga.

Kirjeldus

Narva raudteejaama peahoone on piklik ühekorruseline kelpkatusega hoone, mille keskosa (saalikorpus) on ida- ja läänetiibadega võrreldes veidi kõrgema, kuid samuti kelpkatusega. Saalikorpust raamistavad põhjaküljelt sammasportikus ning lõunaküljelt viisnurkse frontooniga keskrisaliit, mis muudavad hoonet näiliselt suuremaks ja esinduslikumaks. Sammasportikust toetavad korintose kapiteelidega kandilised paekivisambad, millele lõunakülje keskrisaliidile vastavad samast materjalist pilastrid. Mõlema pikikülje otstes asuvad lisaks väiksemad viisnurkse frontooniga risaliidid. Risaliitide nurki rõhutavad puhasvuugil laotud paekivist laiad pilastrid. Katuseräästast ja frontoone ääristab lopsakas paekivist profiilkarniis. Välisavasid piirab paekiviraamistus, madala segmentkaarega akende all asetsevad siksak-ristlõikega ehispinnad. Ehisviile ja portikust kaunistavad stalinistliku sisuga bareljeefid, portikuse frontoonile on hiljem lisatud reljeefis Narva vapp. Portikusel on kassettlagi. Hoonel on ülalt laienevad kandilise ristlõikega vihmaveetorud ja portikuse sammastel lipuhoidjad.
Hoone keskset avarat ootesaali ääristavad keskse koridoriga ida- ja läänetiib, mille mõlema lõunaküljes on väike saal. Koridoridest avanevad uksed kabinettidesse ning abiruumidesse. Koridoride otstes on lisaväljapääsud.
Hoone idatiivas on teostatud nn euroremont. Ootesaalis ja läänetiivas on tõenäoliselt 1970. aastate remont. Osa siseuksi võivad olla algupärased. Väikese ootesaali seintel on vineertahveldis ning lihtsa profileeringuga peegelvõlv-lagi, mille keskosa on samuti kaetud puitpaneelidega. Ootesaali ja väikese ootesaali põrandad on terrazzo-kattega. Ootesaali kassade ning jaamaülema kabineti siseakendel on ehisvõred. Enamik ootesaalide sisustusest on teisaldatud või hävinud.

Asukoha kirjeldus

Narva raudteejaama peahoone on linnaruumis oma vahetu ümbruse kindel dominant. Raudteejama kompleks asetseb raudtee põhjaküljel. Jaamahoonest linna poole (põhjasuunas) on väljak ja haljasalad, mida kokku võib tinglikult nimetada jaama pargiks. Hoone mõlema otsa juures oleval kõrghaljastusega haljasalal paikneb purskkaev. Jaamahoonest umbes 80 meetrit idas raudtee ääres asetsevad tihedalt teineteise kõrvale ehitatud kauba-pagasiladu ja kaubakontor, mille alumisel korrusel on garaažid. Need on piklikud, ühise viilkatusega kaetud ja pritskrohviga viimistletud kivihooned.

Ajalugu

Narva raudteejaam alustas tegevust juba St Peterburg-Paldiski liini avamise ajal 1870. aastal. Puidust tsaariaegsed jaamahooned hävisid osaliselt enne II maailmasõda, osaliselt sõja ajal. Uus raudteejaama peahoone valmis 1953. aastal. Hoone autor ei ole teada.