Mälestise nimi Taebla koolihoone

Mälestise tunnus

Taebla koolihoone on arhitekt Artur Perna projekteeritud ja 1929. a ehitatud erakordselt autentsena säilinud traditsionalistlik koolimaja, üks suuremaid puitkoolimaju Eestis. Säilinud on algsed mahud, fassaadikujundus ja -detailid ning väga suurel määral ka siseplaneering ja -viimistlus.

Kirjeldus

Taebla koolihoone on klassitsismi mõjutustega traditsionalistlik puidust kahekorruseline koolihoone, mille projekteeris arhitekt Artur Perna. Hoone on U-kujulise põhiplaaniga. Põhimahule liituvad tagaküljel kaks hoonetiiba, millele on 1953. aastal lisatud teine korrus.
Hoone väliskujunduses on palju klassitsismile viitavaid elemente ja fassaad on rõhutatult kesktsentriline. Peauks ja peatrepp paiknevad hoone keskteljel. Valgmikuga kahepoolne peauks on lihtsa kujundusega, samalaadsed on ka ülejäänud välimised tahveluksed. Hoone sissepääsude esised betoontrepid on ehitatud hilisemal ajal. Hoonel on Arhitekt Artur Pernale omaselt heimat´likud väikese ruudujaotusega püstaknad ja tõstetud räästajoonega katus. Fassaadid on kaetud profileeritud rõhtlaudisega, mida jaotavad eenduvad liseenid. Liseenid on paigaldatud hoone tugevdamiseks lisatud tõmbiotste varjamiseks.
Hoone algne siseplaneering on suures osas säilinud ning seda vääristavad mitmed ajaloolised detailid: tahveluksed, seinalambriid, paraadtrepp, hoonetiibades asuvad kitsamad puittrepid, puitpõrandad ja laudisega kaetud laed.

Ajalugu

Taebla koolihoone ehitati vana koolimaja asemele, mis põles maha 1926. aastal. Uues hoones algas õppetöö 1929. aasta novembris, hoone vooderdati 1935. aastal. Hoone ehitus läks maksma 40 000 krooni. Nagu kõik Eesti Vabariigi esimesel perioodil ehitatud koolimajad sisaldas ka Taebla koolihoone internaati, õpetajate ja direktori kortereid. Kuna Taeblas puudus eraldi rahvamaja, siis küla ürituste paigana kasutati koolihoone teise korruse klassiruume, mida sai lükatava vaheseinaga üheks liita.
Hoone kõrval valmis 1978. aastal uus koolimaja, vanas koolimajas toimusid siiski mõnede algklasside tunnid veel 1990ndatel.

Kaitsevööndi ulatus

Kaitsevööndiks on ala, mis kirdest ja kagust ühtib kinnistu piiriga, edelast avaliku teega ja loodest Taebla jõega, et tagada mälestise vaadeldavus.
Kaitsevööndi piirid on nähtavad maa-ameti kaardil.