Mälestise nimi Tapa raudteejaama peahoone

Menetleja: Lääne-Virumaa nõunik- maastikuarhitekt, Raili Uustalu

Ainus säilinud I maailmasõja eelne eriprojekti järgi ehitatud kivist raudteejaamahoone Eestis.
Silmapaistva materjalikäsitlusega raudteejaamahoone, millel on suures osas säilinud ajaloolised detailid ja viimistlus.
Tapa linna kujunemisel keskset rolli mänginud ehitis.

Mälestise kirjeldus

Suure mahu ja esinduslike fassaadidega hoone välisilme on säilinud suures osas autentsena. Punase tellise ja paekiviga kombineeritud fassaadid on raudteearhitektuuri kontekstis silmapaistvad. Interjöörides on säilinud algseid detaile ja viimistluselemente, sealhulgas algne profiilliistude ja rombkaunistustega risttalalagi ootesaalis. Säilinud on algsed plaaditud põrandad, kaks glasuurpottidest ahju jt. detaile. Seinad on viimistletud krohvi ja nõukogudeaegse vineerlambriiga, uksed on sekundaarsed. Raudteejaama peahoone moodustab kompleksi koos kaitsevööndisse jääva veetorn-depooga.

Mälestise ajalugu

Tapa raudteejaam on üks vanemaid Eesti raudteejaamu, mis rajati 1870. aastal Balti raudtee ehitamisega Paldiski-Gatšina liinil. Algselt rajati Tapale puidust raudteejaama hoone, mis ehitati raudteejaama tähtsuse kasvades kahes etapis ümber kivihooneks (1914. aastal ehitati kivist läänetiib, 1928. aastal idatiib). Hoone on ainus säilinud Esimese maailmasõja eelne eriprojekti järgi valminud kivist raudteejaama peahoone Eestis. Hoone oli jaamahoonena kasutusel kuni 2004. aastani. Kompleksi kuulub ka 1876. aastal ehitatud reservvedurite depoo ja sellele 1928. aastal lisatud kõrgem veetornide osa.

Kaitsevööndi ulatus

Tapa raudteejaama peahoone kaitsevööndiks määratakse Tapa raudteejaama kinnistu osa Ülesõidu tänavast idas kuni Ambla mnt pöörangu ja Väike-Põllu tn 6a kinnistu mõttelise ühendusjooneni läänes.