Mälestise nimi Elamu hooviansambliga Pikk t 29a, 15.-20. saj

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna arheoloog, Ragnar Nurk

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Elamukompleks, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1841-1917, 1521-1710.

koos hooviansambliga säilinud keskaegne kaupmehe elamu

Kirjeldus

Hoonetekompleks asub algupärase keskaegse kaupmeheelamu struktuuriga kinnistul, kus peahoone on hilisgootikale iseloomulik diele-dornse tüüpi elamu ning piki kinnistut paiknevad abihooned ulatuvad välja Laiale tänavale. Peahoone on varaklassitsistliku fassaadiga kolmekorruseline, viilkatusega ning barokse ehisviiluga maja. Esimese korruse aknaid laiendati 1881.a. arhitekt E.Bernhardti projekti järgi, aastal 1902 ehitati ümber I korruse äriruumid ja rajati uus kivist trepp algse puittrepi asemele. Ümberehitusest on pärit dielet ja dornset eraldav sein.
Hoonetes on säilinud hulganisti väärtuslikke arhitektuurseid detaile. Hoovipoolses hoones on 2012. aastal restaureeritud kahe seinanišši maalingud. Hoonetes on stukk-dekoori, talalagesid (maalitud). Väärtuslikud on ka hilisemast ajast pärit ahjud, metallbalustritega trepp, lambriid ja uste detailid.
2014. aastal teostati peahoone remont-restaureerimise tööde käigus Pika tänava poolse fassaadiseina metalltõmbidega kinnitamine ning õuefassaadi remont koos II korruse vahelae talade restaureerimisega.

Ajalugu

Tüüpiline diele-dornse plaanilahendusega hiliskeskaegne elamu. Kolmekorruseline kivihoone ehitati 14-15. sajandi vahetusel. Kinnistul asuvad veel peahoonega üheaegselt või hiljem (16-17. saj.) ehitatud abihooned, mis moodustavad läbi kvartali ulatuva ansambli. Suuremad ümberehitused tehti hoones 18-19. sajandil. Siis muudeti hoonete siseplaneering ja asendati osa konstruktsioone. 1881. aastal arhitekt E. Bernhardi projekti järgi tehti I korrusele vitriinaknad 1890-ndatel aastatel muudetud tänavfassaadil. Kinnistu hoonetes on säilinud raiddetailid, keldris kalorifeeri konstruktsioonid. Ansamblit kasutatakse elu-, äri- ja kontorihooneteks

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt “Muinsuskaitseseaduse” §25 lõikele 3 ning Tallinna Vanalinna muinsuskaitseala põhimääruse punktile nr. 18 kaitsevööndit ei ole kehtestatud