Mälestise nimi Kuressaare bussijaam

Menetleja: Saaremaa nõunik, Keidi Saks

Mälestise tunnus

Arhitektuurselt kõrgetasemeline, ainus suuresti algsel kujul säilinud nõukogude perioodi bussijaamahoone Eestis, kus sise- ja väliskujundus moodustab ühtse terviku.

Mälestise kirjeldus

Hoone välisilmet kujundavad tugevalt liigendatud madalad mahud ning ehedad ajastule iseloomulikud ehitusmaterjalid: punane tellis ja betoon. Dominantideks on massiivsed betoonist varikatused Pihtla tee poolse sissepääsu ja bussiooteplatvormi kohal. Hoone ümbruse haljastus on kujundatud betoonmüüritisega ümbritsetud aladena.
Hoone arhitektuurse lahenduse oluline idee on välise kujunduse jätkumine siseruumis – ka interjööris domineerivad punasest tellisest seinad ja betoonpinnad. Kõige väärtuslikum on suure ootesaali interjöör. Seda kõrget ruumi kujundavad kaldkatuse massiivsed betoontalad, punane tellis (üle värvitud), terrazzo-plaadid ja lihtsad puitpingid. Ootesaali tellispostide vahed on hiljem kinni ehitatud puidust ja klaasist vaheseintega, et mahutada ootesaali külgmistesse osadesse kaubanduspindu. Pingid on toodud külgmistest niššidest ootesaali keskossa.

Bussijaam Pihtla tee 2
Modernismi kriitikana kujunes postmodernismi kõrval välja teinegi suund, nn monumentalism, kus muljet loovad üledimensioneeritud võimsad vormid, millega sageli kaasneb materjali jõuline manifestatsioon. Kuressaares on selle lähenemise ilmekamaid näiteid 1984. aastal valminud bussijaam (arhitekt Maie Penjam; sisearhitektid Tiiu Pai, Tiia Savi), mille esifassaadi ooteplatvormi kohal domineerivad raskepärased monoliitsest betoonist varikatused. Vanalinna piiril asuva hoone ehitusmaterjalina on kasutatud katusekivi (asendatud plekiga) ja punast tellist, mis on valdav ka interjööris.

Allikas: Leele Välja. Kuressaare Jalutaja teejuht

Mälestise ajalugu

Hoone on projekteerinud arhitekt Maie Penjam, sisearhitektid Tiiu Pai ja Tiia Savi. Bussijaam valmis 1984. aastal.

Kaitsevööndi ulatus

Kaitsevööndiks on Pihtla tee 2 krunt. Kaitsevööndi kehtestamine krundile uusi piiranguid ei lisa, kuna bussijaama krunt paikneb juba Kuressaare muinsuskaitseala kaitsevööndis. Vt lisatud kaart.

Saarte Hääl 26.01.2015, Raido Kahm "Muinsuskaitse: bussijaam mälestiseks vaid tervikuna!"