Mälestise nimi Alliku villa Elvas

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Mälestise tunnus

Juugendlik puitvilla, mis stiilijärgiva teenijatemaja ja kõrghaljastatud krundiga moodustab ajastutruu ansambli.
Omaaegse kirjanduselu kontekstis on hoone keskse tähtsusega, sest algselt suvemajana kasutuses olnud villa kujunes paljude tuntud kultuuritegelaste suvitus- ja töökohaks ning koduks.
Silmapaistev näide, mis on säilinud algse mahu, välisilme ja suures osas algse sisekujundusega ning omab olulist rolli eesti kultuuriajaloos.

Kirjeldus

Tegu on 1920. aastate lõpus või 1930. aastate alguses ehitatud juugendliku puitvillaga. Ruumistruktuur on üldjoontes püsinud muutumatuna ning interjöör on säilinud algupärasena. Erandiks on teise korruse vasak tiib, kus on säilinud stiilipuhas interjöör nõukogude perioodist, mis on ilmekas näide kunagisest maitse-eelistusest.

Asukoha kirjeldus

Suvituskompleks paikneb Peedu lõunaserva tasasel künkal üpris silmapaistval positsioonil. Rajaja Oskar Alliku maitse-eelistusi järgiv kompleks moodustab metsases miljöös ajastutruu ansambli.

Ajalugu

Juugendliku puitvilla rajas tartlasest pankur Oskar Allik. Algselt suvemajana kasutuses olnud villa kujunes paljude kirjanike armastatud suvituskohaks ja koduks. Aasta läbi peatus Peedul arvukalt tuntud kultuuriinimesi. Nn Nõukogude Liidu Kirjanike Loomingulises majas (1940. aastate lõpp või 1950. aastate algus – 1991. a) elasid nt K. Merilaas, A. Sang, P. Rummo, P. Viiding, K. Kangur, E. Hiir, P. Olesk, B. Kabur, A. Reinla jt. Seda külastasid sageli J. Smuul, H. Runnel, A. Kaalep, K. Muru, D. Vaarandi, J. Kross, A. Hint jpt. Alates 1991. aastast seisab hoone kindla funktsioonita tühjana.

Kaitsevöönd hõlmab Vapramäe tn 9//11//13 kinnistut.