Mälestise nimi Tartu kommertsgümnaasiumi ja Tartu kaubanduskooli õppehoone

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Õppehoone, Koolimaja, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Mälestise tunnus

Endine kommertsgümnaasiumi ja kaubanduskooli hoone on ehitatud 1938. a arhitekt Arnold Matteuse projekti järgi. Tegu on esindustraditsionalistliku koolihoonega, mille maht, eksterjöör ja interjöör on autentsena säilinud. Samuti on see Tartu linnapilti olulisel määral kujundanud arhitekt Arnold Matteuse loomingu iseloomulik näide. Hoones on üle 70 aasta tegutsenud haridusasutused, sh enamuse ajast pedagooge koolitav õppeasutus, millega hoone on omandanud õpetajaid ette valmistava õppeasutuse sümboli tähenduse.

Mälestise kirjeldus

Ekspressionismi ja funktsionalismi mõjuline esindustraditsionalistlik koolihoone asub Karlova miljööväärtusega hoonestusalal, kuid ei asu Karlovale tüüpilisel tiheda asustusega 1–2-korruseliste puitelamute vahel, vaid Karlova mõisasüdame piirkonnas. Hoone paikneb Emajõe ürgoru kõrgel nõlval. Koolihoone ees kulgeb paralleelselt hoonega puiestee. Puiestee kõrval kõrgel orunõlval asub vabakujuline Karlova park ja mõisa eluhoone. Maja otsaküljel asub staadionina kasutatav avar muruplats.
L-kujulise põhiplaaniga hoone fassaadid jagunevad kujunduse poolest kaheks: Salme tänava äärde jäävat klassiruumide korpust iseloomustab horisontaalse joone rõhutamine aknaaluste karniiside abil; esifassaadi nurgapoolsesse otsa jäävat peatrepikoda ja Pargi tänava poole jäävat võimla-aula tiiba seevastu vertikaalne liigendus. Peatrepikoja ja võimla-saali tänava poolsete akende vahed on dekoreeritud pungalaadse kapiteeliga pilastritega. Hoone esifassaadi aktsent on kolme uksega astmikportaal. Hoovifassaadi
kujundus on lihtsam, sh puuduvad võimla-saaliploki akende vahelised kapiteelid Maja nurgal asub vestibüüliga peatrepikoda, mille hoovipoolses tiivas paiknevad teineteise kohal võimla ja aula ning Salme tänava ääres klassidekorpus. Klassid paiknevad keskse koridori külgedel, koridori valgustab otsaaken. Lisaks peatrepikojale on koolihoonel kolm treppi, millest üks asub L-kujulise põhiplaani sisenurgas, teine Salme tänava poolse tiiva lõpus hooviküljel ja kolmas hoovitiiva korterite osas. Interjööris on säilinud konstruktiivse elemendina fuajee, keldrikorruse ja võimla nähtavad raudbetoonkonstruktsioonid, paekiviastmetega trepid ja trepipiirded, koridoride parkettpõrandad, trepimademete ja soklikorruse kiviparkettpõrandad, enamuse klassiruumide ja kabinettide laudpõrandad, koridoride joogifontääni niššid, kaks koridori vitriinakent, koridori sisseehitatud kapid, kolmes klassiruumis sisseehitatud kapid, trepikodadest koridoridesse viivad valgmikuga kahepoolsed tiibuksed, korterite ühepoolsed tahveluksed ja üksikud klassiruumide ühepoolsed tahveluksed, direktori korteri lükanduks, korteri pliit, raamatukogu riiulid. Terviklikult on säilinud aula kujundus: aula lae kipsdekoor, lae ja seinalühtrid, puidust radiaatorikatted,
saaliuksed, parkettpõrand. Hästi on säilinud soklikorruse kujundus: garderoobi puitvõreseinad ja nagid, soklikorruse WC-de kabiiniuksed, mitu elektrilülitit ja kellanupp.

Mälestise ajalugu

Algne projekt 1937 (arh Arnold Matteus); kapiteelide ja mõningate teiste täiendustega projekt 1938. Eksterjööri detailid, krundi planeering ja koolimaja sisekujundus
arh Voldemar Tippel. Valmis 1938.
Hoone ehitati algselt 1938. aastal kommertsgümnaasiumi ja kaubanduskooli tarbeks. II maailmasõja lõpust alates on õppehoones koolitatud õpetajaid (kandnud nimetusi Tartu
Õpetajate Instituut, Tartu Pedagoogiline Kool, Tartu Õpetajate Seminar). Praegu kuulub hoone Tartu Ülikoolile.

Kaitsevööndi ulatus

Tartu kommertsgümnaasiumi ja kaubanduskooli hoone kaitsevööndiks määratakse Salme tn 1a krunt. Kaitsevööndi eesmärk on tagada mälestise vaadeldavus ning mälestise ja seda ümbritseva maa-ala kultuuriväärtuslike struktuurielementide säilimine ruumilises kontekstis. Krundil paikneb kultuuriväärtuslik struktuurielement mälestuskivi „Aukivi õpetajale“.