Mälestise nimi Elamu Pikk t 43, 14. saj, 15.-20. saj

Inspektor: TLPA juhtivspetsialist, Henry Kuningas

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1711-1840, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Keskaegse struktuuri ja hoonestusega elamukrunt, hoonetes säilinud mitmeid kultuuriväärtuslikke konstruktsioone ja detaile.

Mälestise kirjeldus

Pika ja Vaimu tänava nurgal asuv kahekorruseline, kõrge viilkatusega ja väikese sisehooviga keskaegne hoone. Peafassaadil kolmkaarsete petikniššidega kõrge viil, tiheda aknarütmiga teine korrus, esimesel korrusel säilinud peaportaali osa. Vaimu tänava poolse fassaadi keskmises osas hoone kolmekordne.
Peahoone põhiplaanis säilinud algne diele-dornse ruumijaotus, keldrikorrusel keskaegsed ehituskonstruktsioonid ja detailid nagu kivikonsoolidele toetuvad talalaed, trepid, aknad, paeplaatsillusega keldri sissepääs. I korrusel säilinud maalitud talalagi. I ja II korrusel säilinud barokseid siseuksi, aknaaluseid tahvleid, maalitud friis ja laekarniisid. Hoonel on hästi säilinud puidust katusekonstruktsioon, mis on Tallinna vanimaid, tõenäoliselt 16.sajandi I poolest.

Mälestise ajalugu

Keskaegsele Tallinnale tüüpiline kinnistu piirneb Pika, Vaimu ja Laia tänavaga. Esimest korda mainitakse 14.sajandi alguses, hoonestust mainitakse esmakordselt 1380.aastal. 15.sajandil on Pika tänava ääres elamu, Laia tänava ääres väike maja, mis 1784.aastal lahuskinnistuna eraldatakse. Tänaseni säilinud peahoone on 15.sajandile tüüpiline kolmkaarsete petikniššidega kõrge fassaadiviiluga elamu väikese sisehoovi ja piki Vaimu tänavat kulgevate abihoonetega. Siseplaneeringut muudeti 18-19.sajandi vahetusel, peahoone keskaegset lage on muudetud 19.sajandi I poolel, 20.sajandi alguses muudeti peafassaadi alumist osa ja Vaimu tänava poolset fassaadi – toimus akende ja uste ümberehitus, muudeti siseplaneeringut ning laiendati kangialust.