Mälestise nimi Elamu Pikk t.44, 15.-19.saj.

Inspektor: TLPA juhtivspetsialist, Henry Kuningas

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1711-1840, 1841-1917.

Algselt kaheruumiline hilisgooti elamu 15.sajandist Tallinnale erandliku kahekordse keldriga.

Mälestise kirjeldus

Hoone on põhiplaanilt keskaegsele Tallinnale tüüpiline diele-dornse struktuuriga elamu. 18.sajandi ümberehituse järgselt kolmekorruseline kelpkatusega maja, fassaad tiheda aknarütmiga, katusel vintskap, hoone tagaosas väike juurdeehitus. Siseõu puudub. Sisearhitektuuris säilinud saetud puitbalustritega trepp, mõned siseuksed, talalaed (maalingutega talalagi hävinud peale 1977.aasta remonti). Hoone tagaosas on kelder kahekorruseline, talalaega. Hoones leidub endise mantelkorstna fragmente ja raiddetaile.

Mälestise ajalugu

Varasemad teated kinnistust pärinevad 1401.aastast. 1435.aastal mainitakse esmakordselt maja ja õue. 17-18.sajandil ehitatakse tugevalt ümber. Dornse pealsed laoruumid kohandatakse eluruumideks. Enne 1829.aastat ehitatakse keskajale tüüpiline hoone fassaad täielikult ümber – hoone saab tagasihoidliku klassitsistliku kujundusega aknarütmi ning poolkelp katuse. 1840 – 1850-tel ehitatakse ümber I korrus, millele viitab välisukse tagasihoidlik vormistus. 1977.aasta remondi käigus hävitati I korruse maalitud talalagi.